"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 20.12.2013

Няма съмнение, че една от причините за отлагането на стопанската интеграцията на Украйна с ЕС са страховете на президента Янукович. Президентът е под обществен натиск и (както например правителството в България) ще се опитва следващите дванадесет месеца да купува народната любов с повече субсидии, нищо че част от тях (енергийните) са за сметка на Газпром. Президентът на Русия може да предпочете да не се държи като нормален кредитор.

Засега няма поводи за ръст на цените на зърното през 2014 г.

Николай Вълканов / 20.12.2013
Възможно е цената на слънчогледа да се покачи леко в началото на 2014 г., движена от засиленото търсене, но след това ще се успокои и вероятно ще се понижи в последните месеци на пазарната 2013/14 г. заради очакваните добри данни за масления комплекс в света.

Корпоративните кредити преди и след кризата. Очаквания за 2014.

20.12.2013
Съвместен тримесечен икономически анализ на Пощенска банка и Институтът за пазарна икономика | Следващата година се очаква да бъде относително по-благоприятна за износно ориентираните сектори и най-вече браншовете на преработващата промишленост. Секторите, свързани с усвояването на европейски средства - селско стопанство, бизнес услуги, ВиК инженерно строителство – също се очаква да продължат да бележат по-добри от средните темпове на растеж. Фирми от тези сектори най-вероятно ще бъдат и сред основните клиенти на корпоративни кредити през 2014 година.

Пенсионни сметки без кръчмар*

Калоян Стайков / 20.12.2013
Пенсионната система от години се нуждае от цялостна реформа, но вместо това първото нещо, което прави настоящото правителство, е да я дестабилизира допълнително. Би било чудесно, ако хората можеха да се пенсионират млади и да получават високи пенсии, но това не е възможно в сегашната система.