"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 06.12.2013

Ако се разгледа изпълнението на данъчните приходи до октомври спрямо заложените приходи за годината и се сравни с изпълнението за първите 10 месеца през предходните години, се вижда ясно, че тази година приходите изостават. Това изоставане е стабилно за последните месеци, равнявайки се на около 3 процентни пункта по-малко спрямо изпълнението миналата година.

Трупащите се дългове в Български пощи

Евгени Иванов*, Явор Алексиев / 06.12.2013
Ще бъде жалко, ако „Български пощи” ЕАД стане поредното държавно предприятие, което поради некадърността на своите управители и фанатизма на своите синдикати бъде докарано до положение, при което сградният му фонд да бъде изкупен за жълти стотинки.

PISA продължава да ни мъчи

Мадлена Тодинова*, Явор Алексиев / 06.12.2013
Интуитивно се налага усещането, класация като PISA няма как българската образователна система да се представи особено добре. И действително, въпреки непрестанните заявки за реформи в образователната система, подобренията в резултатите на българските ученици от 2000 г. насам са символични.

Ново 20 в електроенергетиката

Калоян Стайков / 06.12.2013
През последните месеци на протести често се говори, обосновано или не, за полицейски произвол, но безапелационният шампион в тежка категория по произвол през последните години си остава изпълнителната власт, в тясно сътрудничество със законодателната власт. Титлата за 2013 г. беше извоювана с противоречиви и необосновани действия в множество сектори, но, може би най-тежкият удар за претендентите беше нанесен по отношение на сектора на електроенергетиката.

400 евро минимален доход - еврочиновническо безумие или път към благосъстояние

Зорница Славова / 06.12.2013
Идеята за въвеждане на минимални заплата на европейско ниво може да не се отрази толкова пагубно на някои европейски държави, в които най-ниските доходи са близки или по-високи от споменатия минимум, но в България не само че ще доведе до сериозен ръст на неработещите, но и ще предизвика колапс на бизнеса. Всяка една от идеите може да се определи като безумна и единственото обяснение за предложенията може би се крие във все по-смело крачещия призрак на популизма в Европа.