"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 29.11.2013

След като депутатите от управляващото мнозинство тази седмица приеха на второ четене в бюджетна комисия недомислената идея за въвеждане на т.нар. необлагаем минимум в плоския 10% данък върху доходите, се чувстваме длъжни отново да обясним защо това е една много вредна стъпка, която опорочава замисъла зад плоския данък и открива пътя към отмяната му.

Как уплашихме британците

Явор Алексиев / 29.11.2013
Голяма част от хората смесват думата „права“ (като това на убежище) с думата „привилегии“ (като тези за социални помощи).

Проблем ли са „лошите кредити” и какви мерки трябва да се вземат

Евгени Иванов* / 29.11.2013
Тази седмица отново се заговори за нивото на необслужваните (или „лоши”) кредити в България и за това какви мерки трябва да се вземат. Темата беше повдигната след излязлото проучване на Института за икономически изследвания при БАН за състоянието, динамиката и проблемните зони на задлъжнялостта на българските домакинства и бързо обиколи всички медии.

Американска мъгла в енергийната политиката

Красен Станчев / 29.11.2013
Министър Стойнев е прав в едно: нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" наистина ще струва около 2 млрд. евро по-малко отколкото един такъв реактор на площадката на "Белене". Въпросът на дневен ред е какъв е смисълът на демарша с Westinghouse?

Рекламата не е проблемът на българския туристически бранш

Зорница Славова / 29.11.2013
Туризмът си е бизнес като всички останали и държавата не би трябвало да търси клиенти на частните компании, които оперират в него, още повече, че туристическият бранш вече се ползва от данъчни облаги.

Какво се случва с общинските бюджети?

Петър Ганев / 29.11.2013
За втора поредна година ИПИ публикува анализ на тенденциите в данъчната политика на местно ниво. Анализът е част от проекта „Регионални профили: показатели за развитие 2013” и включва база данни с нивата на някои от данъците и таксите, които могат да бъдат определени като водещите за общините.