"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

15.11.2013

На 18 ноември 2013 г. (понеделник) ИПИ ще представи петото издание на "България в международните класации". Крайната цел на изследването е да бъдат изведени препоръки за по-добро представяне на страната ни, и които да доведат до по-висок растеж и стандарт на живот. Събитието ще се проведе от 11 часа в пресклуба на БТА.

Раздвижването в Европа издърпа и България

Десислава Николова / 15.11.2013
Експресната оценка за БВП за третото тримесечие на 2013 г. потвърди нашите очаквания, че раздвижването в еврозоната от второто тримесечие най-вероятно ще се усети в България през трето тримесечие на годината.

Необлагаем минимум – старата песен на нов глас

Зорница Славова / 15.11.2013
Тази седмица отново се заговори за въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица, след като зам.-председателят на Народното събрание от ДПС каза, че подобна идея се обмисля и може да стане факт, ако се приеме от мнозинството. Всъщност синдикатите отдавна настояват за определяне на необлагаем минимум (за което вече сме писали), но правителството се въздържа заради създаването на стимули за осигуряване на по-ниски от реалните заплати.

Регионални профили: показатели за развитие 2013

15.11.2013
Анализът представя социално-икономическото състояние и развитие на областите в България въз основа на 58 индикатора, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда. Изследването беше представено на 14 ноември (четвъртък) от 11.00 часа, в пресклуба на БТА.

Несъществуващият консенсус на прехода*

Петър Ганев / 15.11.2013
24 години преход. Като че ли днес противопоставянето е най-ясно изразено – от едната страна са свободомислещите и независимите, а от другата са властта и омразата. Това е сблъсъкът на прехода. Не между изкуственото ляво и дясно, а между свободните хора и опиянените от властта. Преходът няма консенсус, защото между едните и другите има огромна, чисто човешка, пропаст. Тази пропаст сега е много видима и приема формата на заграждания, полицаи, масовка, заграждения, полицаи.

Какво доказва "случаят Бисеров"?

Красен Станчев / 15.11.2013
Проблемът с особените случай на г-н Местан не е проблем на банковото регулиране или банковата тайна. В българската политическа среда случаят доказва за какво се използва държавната машина и защо бе важно ДАНС да получи изключителни прерогативи по закон.

Противоречиви сигнали за заетостта

Петър Ганев / 15.11.2013
През тази седмица бяха публикувани данните за заетостта за третото тримесечие на 2013 г. Данните изпращат противоречиви сигнали, като лошата новина е, че тенденцията за възстановяване на работните места не е подкрепена устойчиво през третото тримесечие на годината.

Пазарът на труда в годините на криза и стагнация

Явор Алексиев / 15.11.2013
Икономическата криза оказа много по-силен негативен ефект върху пазара на труда в северната част на страната. В края на 2012 г. в Северна България се намират петте области в страната, в които заетостта е под 40% - Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Силистра.

БМА избира млади учени за участие в среща с Нобелови лауреати по икономика

15.11.2013
Българската макроикономическа асоциация обявява конкурс за двама млади учени – икономисти, които ще участват в Петата среща с Нобелови лауреати по икономика в Линдау (Германия) от 19 до 23 август 2014 г. Разходите по участието им ще се покрият поравно от БМА и фондация Линдау.

Какво печели данъкоплатецът от алтернативния бюджет на ИПИ и какво губи от реалния?*

Десислава Николова / 15.11.2013
Алтернативният бюджет не се страхува да предлага смели реформи и показва как те биха могли да се случат в рамките на бюджетните ограничения. Не на последно място, алтернативният бюджет, за разлика от дефицитния бюджет на правителството, е балансиран и дори залага минимален излишък. Предимствата за гражданите и бизнеса от алтернативния бюджет са безспорни: