"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Николай Вълканов / 01.11.2013

Българската държава се е превърнала в инструмент за тирания на частните интереси на тясна група от хора върху останалата част от физическите и стопанските субекти в страната. Българската държава е съвършенно безпомощна в това да гарантира открито и безпристрастно правораздаване, както и да създаде нормални условия за живот и работа на нейните граждани. Всеки опит това статукво да бъде променено заслужава подкрепа.

Надежда всяка тука оставете...за прозрачност

Калоян Стайков / 01.11.2013
От години се води ожесточена съпротива на държавата срещу исканията за повече прозрачност при водената политика и при управлението на държавните активи. От време на време защитата се пропуква и управляващите скланят да публикуват някаква информация, колкото да се каже, че са направили нещо.

Покана за представянето на Алтернативен държавен бюджет 2014

01.11.2013
За поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен държавен бюджет с ниски данъци, разумни разходи и структурни реформи. Заповядайте в пресклуба на БТА на 5 ноември 2013 г. (вторник) в 11.00 часа.

Какво означава преходната 2014 г. за ОСП?

Николай Вълканов / 01.11.2013
От следващата година правителството ще може да се възползва от по-голямата гъвкавост между отделните стълбове на ОСП, предвидена в новия програмен период. Страната ни ще може да прехвърли по свое усмотрение до 15% от средствата по І стълб (директни плащания на площ) във ІІ стълб (ПРСР), или до 25% от ПРСР към ДП.

Семинар на ИПИ: Икономии срещу растеж

Боряна Антонова* / 01.11.2013
На 29.10. в хотел "Радисън" Интитутът за пазарна икономика, със съдействието на Фондация за свободата "Фридрих Науман", организира студентски семинар-дискусия на тема "Икономии срещу растеж".

Атаката срещу банките е по-опасна от "мораториума"

Красен Станчев / 01.11.2013
БСП е единствената партия, чийто ЦК има работна група по финанси и банково дело. Ако нейните планове се превърнат в закон и този закон бъде приложен (както обикновено става в банковото дело), последиците ще са много по-вредни от тези от т.нар. "мораториум върху закупуването на земя от чужденци". Щом партия или народен представител създадат такава група без дори да има намек за неразрешими проблеми във финансовата система, първото обяснение, което ми идва на ум, че някому е хрумнало да се занимава с политически рекет.

Икономика за политици: как влияе минималната заплата на заетостта

Зорница Славова / 01.11.2013
Предвид това и предвид тежката ситуация на пазара на труда в България, може би е крайно време политиците в България да се запознаят с академичната литература по въпроса преди да решат дали отново да не вдигнат МРЗ.

Задават ли се реформи в социалната система?

Явор Алексиев / 01.11.2013
Предвид хаоса, който цари в страната е освежаващо най-после да се чуят някои адекватни и смели идеи за реформи. Донякъде изненадващо, предвид левия уклон на новото управление, тези идеи дойдоха от социалния министър. Подходът на министър Адемов към проблемите в социалната сфера е нещо, което определено заслужава внимание.

България губи позиции в класацията за правене на бизнес за 2014

Боряна Антонова* / 01.11.2013
Тази година България е на 58-мо място в класацията на Световната банка за правене на бизнес, съставяна от 2003 г. Макар в миналогодишната класация страната да се намира на 66-то място, след промяна в методологията на изчисление на индекса 58-мото място на практика тази година представлява изоставане с едно място. Това е така, защото по новата методология миналата година е трябвало да сме на 57-мо място.