"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 25.10.2013

Една от непреходните мисли на президента на САЩ Хари Труман гласи: „Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги”. С публикуваните през седмицата проекти на републиканския бюджет и консолидираната фискална програма (КФП) за 2014 г. изглежда правителството се е отказало да убеждава обществото колко е компетентно и колко много може да направи за страната и е решило просто да го обърка.

Стажовете стават лукс

Явор Алексиев / 25.10.2013
Имаме си „нов” Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Вносители са осем депутати от ГЕРБ, а „бенефициенти” на тяхната мъдрост се явяват младите хора, търсещи стаж. Ако предложените промени станат реалност, достъп до стажантски програми ще имат само най-добрите ни млади кадри.

Цените на пшеницата слабо се покачват, ечемик не се търси

Николай Вълканов / 25.10.2013
За момента е много трудно да се правят прогнози за бъдещото развитие на пазара на слънчоглед. Най-консервативната оценка все пак е, че с излизането на пазара на реколтата от Русия и Украйна цената ще се стабилизира или ще претърпи лека корекция надолу.

Икономика на протестите

Боряна Антонова* / 25.10.2013
На 22.10.2013г. Институтът за пазарна икономика заедно с Фондация "Фридрих Науман" проведоха семинар - дискуския на тема "Икономика на протестите". Изборът на тема е мотивиран, както от горещото лято на протести, така и от по-ранните февруарски протести и протестите на зелените миналата година.

Продължаващо вдигане на мималната заплата – този път с план и формула

Зорница Славова / 25.10.2013
Министърът на труда и социалната политика на свой ред предложи минималната работна заплата (МРЗ) в страната да се увеличава всяка година и по определена формула, след като предишният министър не успя да прокара тази идея сред синдикатите. Единственият плюс от въвеждането на подобни формули би могъл да се изрази в намаляването на пазарлъците за размера на МРЗ в тристранката.

Де юре закони много, де факто не се прилагат

Лора Светославова* / 25.10.2013
В сряда беше представен седмият брой на Юридически барометър – гражданска инициатива за периодично наблюдение, анализ и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България.