"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Явор Алексиев / 27.09.2013

ИПИ проведе анкетно проучване сред 1680 фирми от цялата страна като част от предстоящото второ издание на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”. За втора поредна година данните показват връзка между оценката на бизнеса за качеството на административното обслужване в страната и възприятията за корупция.

Основен проблем – ранно пенсиониране; как да го решим – повече ранно пенсиониране

Калоян Стайков / 27.09.2013
Реформирането на пенсионната система в страната изглежда като абсолютно задължителна дейност за всяко ново правителство. Друг е въпросът, че промените се правят без или изцяло пренебрегвайки експертни и актюерски анализи и целят основно електорална подкрепа, а не стабилизиране на системата. И това правителство продължава в същия дух.

Превръщане на парите в знание – алхимия на българското училище

Стилиян Гребеничарски* / 27.09.2013
В сферата на училищното образование у нас се забелязват тенденции, които могат да доведат до увеличаване на неравенството и социалните дисбаланси в бъдеще и да се превърнат в ограничители пред икономическото развитие в дългосрочен план.

Новите данъчни закони

Петър Ганев / 27.09.2013
Очаквано обсъждането на новите данъчни закони започва предпазливо и по-всичко личи, че големи промени няма да се правят. Това следва традицията от последните години политически да се хвърлят фойерверки, но когато стане време за самите текстове, да се действа предпазливо.

Три промила таксита

Боряна Антонова* / 27.09.2013
Последната идея, която предизвика бурна реакция от страна на браншови организации на таквиметрови водачи и превозвачи в София, е предложението на общинския съветник Вили Лилков за намаляване наполовина на броя на такситата. Ограничение на практика ще засегне коректните превозвачи и шофьори, а не нередовните такива, които и в момента се движат без разрешително.