"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Зорница Славова / 20.09.2013

Тази седмица на Портала за обществени консултации беше публикуван новия пакет предложения за намаляване на административната тежест. Той съдържа 88 предложения, направени от различни структури, включващи министерства, областни администрации, общини, представители на неправителствения сектор, на бизнеса, синдикатите и гражданите.

Повече разходи за труд – възстановяване на икономиката или изкуствено покачване

Зорница Славова / 20.09.2013
По предварителни данни на НСИ през второто тримесечие на 2013 г. разходите за труд нарастват с 3,4% спрямо същия период на 2012 година. Най-висок е ръстът в икономическите сектори „Образование” (9,3%), „Хотелиерство и ресторантьорство” (9,1%) и „Държавно управление” (8%).

Икономическата свобода по света се подобрява. България е на 49-то място от 151 страни в световната класация

Зорница Славова / 20.09.2013
България се нарежда на 49-то място от 151 страни, включени в „Икономическа свобода по света: годишен доклад 2013”, изготвен от канадския институт „Фрейзър” и разпространен за България от Института за пазарна икономика. Докладът представя картината през 2011 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички страни.

Превръщане на парите в знание – алхимия на българското училище

Стилиян Гребеничарски* / 20.09.2013
Първият учебен ден стана повод в публичното пространство отново да се заговори за някои проблеми в образователната система. Обсъждането на тези проблеми периодично се съпровожда и със заявки за образованието като национален приоритет (като че ли има сектор, който да не се е сдобил с тази титла през последните месеци). Практиката обаче показва как това системно е приоритет без визия и воля за развитие.

Минималната работна заплата „изяжда” новите работни места

20.09.2013
Скорошен анализ на МРЗ и ефектите от евентуалното ѝ увеличение използва алтернативен подход за установяване на последствията от тази политика. Проучването е фокусирано върху динамиката на заетостта или т.нар. нетен ръст на новосъздадентите работни места, вместо познатата досега практика да се акцентира върху общия брой работни места.