Пълен хаос в пощенския сектор
Явор Алексиев / 05.09.2013
В наши дни от дружества като „Български пощи” ЕАД се очаква да гарантират почти перманентна готовност за събиране и доставка на писма и пратки, които на практика никога не биват изпращани. Резултатът е ясен – оперативна загуба, която бива компенсирана от държавния бюджет. Системата е сложна, а както стана ясно през последните месеци, в България меко казано, не функционира гладко.
Не пипайте ДДС-то за детските стоки
Зорница Славова / 05.09.2013
Наивно да се смята, че премахването на ДДС за детски стоки ще доведе до 20% спад на цените на тези стоки или пък увеличаване на раждаемостта. Ако се поддадат на искането за намаляване на ДДС за детските стоки, управляващите биха загубили най-силния си аргумент за неутрално данъчно третиране.
Между банковия консерватизъм и икономическия растеж
Стилиян Гребеничарски* / 05.09.2013
В условията на ограничени чуждестранни инвестиции и заемен капитал, този вътрешен ресурс придобива все по-голямо значение за икономическото възстановяване и размяната между банки и държава едва ли е най-ефективният начин за използването му.
Кабинетът с нови предложения за обществени поръчки
Зорница Славова / 05.09.2013
В Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки личат както добри намерения, така и откровен популизъм.
В памет на Роналд Коуз
Петър Ганев / 05.09.2013
На 2 септември в Чикаго, на 102-годишна възраст, почина големият Роналд Коуз. За широката публика Коуз е познат с това, че е удостоен с Нобелова награда за икономика през 1991 г. за приноса му в разбирането на значението на транзакционните разходи и правото на собственост за институционалната структура и функционирането на икономиката.
Напредваме в класацията за конкурентоспособност, но заради изоставане на другите
Боряна Антонова* / 05.09.2013
България се намира на 57-мо място в годишния доклад за глобална конкуретноспособност за 2013-2014, представен на Световния икономически форум. Страната се покачва с 5 места от миналата година, когато е поставена на 62-ро място. Въпреки това покачването в оценката на страната е незначително – от 4,27 миналата до 4,31 тази година.