"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Светла Костадинова / 30.08.2013

Глупави законодателни идеи винаги има. Независимо кой е на власт. Вярно е, че за определени правителства/парламенти те са повечко, но това не учудва никого. Разбира се, винаги ще се намери някоя малка групичка, която да печели и от глупавите предложения и всъщност това е основната причина те да се предлагат – или безмерно невежество на инициаторите, или открит лобизъм в полза на силно ограничен кръг от фирми, които ще имат значителни облаги. Всичко това – за сметка на потребителите.

Решителна крачка към затриване на земеделието

Николай Вълканов / 30.08.2013
През изминалата седмица оставаме с впечатлението, че депутатите от БСП са в луда надпревара кой да предложи по-вредна и популистка законодателна промяна. Върхът дойде в петък (30 август), когато Янаки Стоилов съобщи, че се готвят промени в Закона за арендата, с които да се определят минимални граници на рентните плащания. Целта изглежда е да се осигури „защита” на дребните собственици на земи.

Несговорна дружина – не могат си почина*

Калоян Стайков / 30.08.2013
„Крайно време ЕРП-ата да направят нужните инвестиции, за да се доставят енергия в нужния стандарт”, заяви зам.-председателят на комисията по енергетика в Парламента Явор Куюмджиев. И е прав. Също така е крайно време икономиката на страната да започне да расте по-бързо, но това все още не се е случило. Приликата е, че и в двата случая голяма вина за липсата на развитие имат управляващите и водената от тях политика.

Как се определя минималният осигурителен доход?

Калоян Стайков / 30.08.2013
Твърде често сме свидетели на това как управляващите искат да въведат нов нормативен акт, за да регулират социално-икономическите процеси в страната, който в много случаи касае твърде малка група от обществото. На този фон изглежда необяснима липсата на какъвто и да било текст, който да регламентира преговарянето и определянето на минималните осигурителни доходи (МОД) в 85 икономически дейности, които през 2012 г. обхващат 1,95 млн. заети.

Фредерик Бастиа за работното време на търговските вериги

Петър Ганев / 30.08.2013
Големите търговски вериги да не работят през уикенда, за да могат хората спокойно да си пазаруват от малките квартални магазини. Тази брилянтна идея беше пусната в общественото пространство от български депутат, който се е заел да пише нов Закон за търговските вериги. Да, той набързо се отказа от предложението си, което било просто „подхвърлено”, но представете си с каква нагласа се тръгва да се пише подобен законопроект – с краен популизъм да ударим големите вериги.

Правителството вероятно ще клекне и пред животновъдите

Николай Вълканов / 30.08.2013
Едва ли е за учудване, че покрай неадекватните предложения в сектор земеделие и храни, които постоянно излизат от настоящото правителство, асоциациите на производителите се възползват да искат все по-абсурдни неща. Лошото е, че в стремежа си да печели подкрепа, правителството е готово на почти всякакви отстъпки. Така стигаме до поредния пакет от меко казано спорни мерки, този път предложен от сектор „животновъдство”.