"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

БВП – добра новина или разочарование?

Десислава Николова / 16.08.2013
... Предвид това, че българската икономика следва процесите в ЕС със закъснение от 3-4 месеца, е вероятно през третото тримесечие растежът и у нас леко да се засили. Все пак за цялата година надали икономиката ще нарасне с повече от 0,5-0,7% (при един по-благоприятен сценарий за развитие на европейската икономика и за скорошно преодоляване на вътрешната политическа криза), което ще означава поредна година на стагнация. В противен случай призракът на рецесията може да започне да броди и по нашите земи.

Износът на ток – отпушен, а производството?

Калоян Стайков / 16.08.2013
Количеството изнесена електроенергия в началото на август почти достига обемите си за целия май, похвали се министърът на икономиката и отдаде тази заслуга на последните промени в Закона за енергетиката. Това е чудесно – енергийният сектор ще получи глътка въздух, но продължава да стои въпросът как се справя индустрията с политиката в сектора на електроенергетиката през последните години и как ще понесе новите промени.

Тристранния съвет се събра отново и отново е непрозрачен

Зорница Славова / 16.08.2013
Вчера се проведе първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество след около четири месеца прекъсване. Дейността на Тристранния съвет през последните месеци беше преустановена заради отказа на работодателските организации да участват в социалния диалог след приетите промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.

„Само напомням, че до първи септември трябва да сме готови за преминаването към цифрова телевизия…“

Стилиян Гребеничарски* / 16.08.2013
Чрез предприетата от няколко месеца интензивна реклама, цифровизацията „успя да достигне“ до българските домове и да заеме своето място в едно смутно време, изпълнено с множество социално-икономически и политически събития. Действително, вече трудно може да се срещне човек, който да не е чувал тази дума и поне на пръв поглед информационната кампания изглежда е изпълнила целта си. Съвсем друг въпрос е до каква част от хората достига и смисълът на тази реформа. Кампанията, чийто замисъл е да преодолее неосведомеността като една от основните пречки пред процеса, експлоатира без притеснения именно този мотив. В същото време много въпроси остават без своя отговор, а телевизионният екран се превръща в единствения източник на информация.

Заетите се увеличават, обезкуражените намаляват

Петър Ганев / 16.08.2013
През тази седмица бяха публикувани резултатите от наблюдението на работната сила през второто тримесечие на 2013 г. Данните съвсем не са изненадващи, но интерпретациите им по-скоро говорят за непълно разбиране на случващото се. Объркването идва оттам, че и заетостта, и безработицата се покачват, което на пръв поглед изглежда нелогично. Още преди месеци обаче писахме, че това ще се случи, като причината е раздвижването на пазара на труда и спецификата на индикаторите.

Ясно като слънце съобщение до широката публика за касовото плащане на ДДС

Красен Станчев / 16.08.2013
Министерството на финансите трескаво мисли как да стане приятел на народа или поне на част от него. Тази седмица то се сети за една процедура за внасяне на ДДС в хазната, прилагана в двадесет страни от ЕС. Той съвпадна с подобно мислене за мерки за намаляване на административната тежест от страна на правителството. Естествено е тази деятелност да буди възхищение и подкрепа.

Оценка на въздействието, ама друг път

Десислава Николова / 16.08.2013
На последното заседание на кабинета бяха одобрени промени в правилника на МС и неговата администрация. За съжаление, към момента на писане на този коментар, пълният текст на новия правилник не е публикуван и единственият източник, от който разбираме за промените, е прессъобщение на страницата на правителството.