"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова, Явор Алексиев и Калоян Стайков / 12.07.2013

Само за няколко седмици кабинетът "Орешарски" предприе поредица от действия и разкри планове за политики, които не просто разкриват икономическо невежество, но и в много случаи откровено граничат с глупостта. В този материал сме се опитали да представим някои от най-вредните решения и планове на новото правителство - предвид изобилието на недомислени предложения от последните дни, много е вероятно да сме пропуснали нещо.

Половината осигурени извън столицата са на минималния праг

Петър Ганев / 12.07.2013
Сляпото покачване на минималните прагове в годините на криза, тоест със спадаща заетост, направи така, че вече почти половината от заетите в страната (без София) са на или близо до минимума и всяко покачване на праговете автоматично депресира заетостта в много региони. Това е едно от обясненията за проблемите на пазара на труда и липсата на нови работни места, потвърдено както от международните наблюдатели и институции, така и от конкретните данни.

Впечатления на ИПИ от Северна България

Петър Ганев / 12.07.2013
От средата на юни 2013 г. ИПИ за втора поредна година започна обиколка на 28-те области в страната като част от предстоящото издание „Регионални профили: показатели за развитие 2013”. Вижте някои от основните тенденции, които се наблюдават в посетените северни области на страната.

Истинската история на бюджетните икономии в Европа*

Димитрия Гавалюгова* / 12.07.2013
Европейските правителства, които ограничиха и разходите, и данъците като част от програмите си за бюджетни икономии, бележат по-висок темп на икономически растеж от останалите си съседи. Защо тогава непрекъснато чуваме оплаквания от медиите и политиците за „суровото” затягане на бюджета, което води Европа към икономическа разруха?

Конституция и политическа система (или защо идеите за ВНС са безсмислени)

12.07.2013
Идеята за ВНС в условията на зимните и сегашните протести е по повод упражняването на властта, а не по повод конституционни текстове. Необходимостта от посочване на конкретни разпоредби, които биха променили т.нар. система, показа крайно, макар и естествено невежество за съдържанието на конституцията, практиката на Конституционния съд, правенето на конституции изобщо и съставянето (и измененията) на сегашната конституция на България в частност.

Защо протестират тютюнопроизводителите?

Николай Вълканов / 12.07.2013
С протестите си от преди дни тютюнопроизводителите на практика се конфронтираха с всички данъкоплатци в страната. Защото при липсата на европейско субсидиране, което винаги е било по-скоро плод на фантазия, отколкото на реална възможност, те настояват за по-високи компенсации от бюджета.

Зърнопроизводителите си правят лоша услуга

Николай Вълканов / 12.07.2013
Развиващата се силна зависимост на бранша от европейското субсидиране е на път да му изиграе много лоша шега. Постоянното чакане на субсидии прави земеделците по-податливи на външни шокове, защото те постепенно губят усета си за норма на печалба, трупане на резерви и гъвкавост по отношение на пазарната конюнктура.

Училищното образование в България: Състояние и тенденции

Адриан Николов* / 12.07.2013
В България се говори за образователна реформа от доста време, правят се различни предложения за промени, но реалните реформи са частични и недостатъчни. Настоящото изследване си поставя за цел да проследи тенденциите в системата на училищното образование през последното десетилетие, както и да посочи основните проблеми, пред които е изправен секторът.