"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 28.06.2013

Повече от месец, под съпровода на правителството, ДКЕВР обяснява как ще намалява цената на тока. Тази приятна музика за ушите на домакинствата обаче настойчиво и многократно бива прекъсвана от настойчивия хор на КНСБ и миньори и техният ултиматум – по-високи цени на въглищата или стачка!

Напред към банков съюз в ЕС

Десислава Николова / 28.06.2013
Едно от събитията, които безспорно заслужават внимание, беше срещата на икономическите и финансовите министри на страните-членки, Екофин, на която беше обсъден и приет един от „стълбове” на бъдещия банков съюз на ниво ЕС. Този стълб, въплътен в гласувана от министрите проектодиректива, е обща система за разрешаване на проблемни банки в ЕС.

Финансовите илюзии на Българската банка за развитие

Калоян Стайков / 28.06.2013
Докато гражданското общество и частният сектор скандират, вече повече от седмица, че корупцията, липсата на прозрачност и непредвидимата държавна политика са основна пречка пред частния сектор, управляващите решиха да подобряват бизнес средата със свои мерки, макар и поостарели. Една от тях е Българската банка за развитие (ББР) да привлече 1 млрд. лв. до 1 октомври за финансиране на малки и средни предприятия.

Впечатления на ИПИ от Южна България

Явор Алексиев / 28.06.2013
От средата на юни 2013 г. ИПИ за втора поредна година започна обиколка на 28-те области в страната, като част от предстоящото издание „Регионални профили: показатели за развитие 2013”. Чрез провеждането на срещи с представители на неправителствени организации, бизнеса и администрацията, екипът на ИПИ се опитва да добие преки впечатления от социално-икономическото състояние на отделните области в България и да идентифицира общите проблеми и трудности, които те срещат. По време на първата част от обиколката бяха посетени областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

В кои области качеството на живот е най-високо?

Петър Кръстев* / 28.06.2013
Оценката „Качество на живот в областите”, изготвена от ИПИ, е опит да се комбинират методологиите на световно познатите индекси и да бъдат приложени на регионално ниво в България. Целта на оценката е да бъде, доколкото е възможно, още един фактор, който да бъде взиман под внимание при сравнението на отделните области в България.

С колко години изостават доходите в страната спрямо София

Явор Алексиев / 28.06.2013
Ако доходите в столицата бяха спрели да нарастват през 2012 г., а тези в областите бяха запазили своя темп, първите, които биха настигнали София, са Стара Загора и Перник (през 2014 г.). Няколко години по-късно това биха могли да сторят Смолян, Русе, Плевен и Пловдив. На опашката се нареждат Видин (2033 г.), Силистра (2037 г.) и Пазарджик (2039 г.).

Хеликоптери и бикове

Спартак Софийков* / 28.06.2013
Миналата седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке обяви, че през следващите месеци централната банка на най-мощната икономика в света обмисля да пристъпи към постепенно свиване на програмата за „количествено улеснение”[1] до окончателното ѝ прекратяване, предвидено за средата на 2014г.