"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 21.06.2013

Една седмица на протести. След 18.30. След работа. Тези протести наистина са различни – темата не е икономическа, никой не иска привилегии или материални облаги. Цената на тока не е тема, нито заетостта, нито заплатите или пенсиите. Хората протестират срещу политическата невменяемост. За една седмица политическият елит на страната шокира с действията си – след най-неадекватното (и като процедура) теоретично възможно политическо назначение в страната, последваха дни на укор и арогантно отношение към „неразбиращия” и „лумпенизирал” се народ. Оказа се вярно – каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи.

„Хазартна” политика

Спартак Софийков* / 21.06.2013
На фона на повсеместните политически протести, обхванали страната ни през последната седмица, някои управленски решения логично останаха в сянка. Наред с не дотам адекватните си политически ходове, властта, този път в лицето на Държавната комисия по хазарта, взе едно доста спорно и необосновано решение – да наложи ефективна забрана върху дейността на редица чужди онлайн букмейкърски къщи, опериращи на територията на страната.

Измерване на институционалната конкурентоспособност в Европа*

21.06.2013
Подобряване на конкуренцията между държавите членки на ЕС е една от ключовите цели за създаване на развит и стабилен икономически съюз. Авторите на наскоро публикувано изследване на ЕЦБ за институционалната конкурентоспособност отбелязват, че съставяните до момента индекси не взимат предвид политически решения, а само пазарни фактори. Държави, конкуриращи се за един или двата фактора на производство (капитал и труд), имат стимул да променят ключови политики, за да подобрят позицията си. Това, което предложеният от авторите Индекс на институционалната конкурентоспособност се опитва да постигне, е да разграничи пазарно и политически индуцираните промени.

За свободата, медиите и икономиката

Димитрия Гавалюгова* / 21.06.2013
Липсата на плурализъм и концентрацията на голям дял от медиите в държавни или единични частни ръце създава предпоставка за изкривяване на функциите на медиите от катализатор на конструктивен дебат в определящо влияние върху общественото мнение. В държава като България, където традиционните медии поддържат водещата си роля на посредник между тези, които взимат решения, и тези, пред които те носят отговорност, това изкривяване неминуемо води до ограничаване на икономическата свобода, както на индивидуално, така и на национално ниво.

За природните неволи и личната отговорност

Николай Вълканов / 21.06.2013
Едно изтъркано клише обрисува земеделието като „фабрика на полето”. Няма година, в която поне някаква част от реколтата да не пострада от градушки, измръзвания, суша, наводнения или нещо друго. Част от тези явления не подлежат на контрол, но за всички тях има начини, ако не пораженията от тях да се смекчат, то поне финансовите загубите да бъдат ограничени...