"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 07.06.2013

Ако има притеснения за бюджета, те трябва да се обърнат предимно към разходната част, която в по-голяма степен се отклонява от планираното – при заложен ръст на разходите по националния бюджет от 5,5% за годината, към април има нарастване от над 9% спрямо първите четири месеца на миналата година.

Популизъм в името на нашите деца

Явор Алексиев / 07.06.2013
Изборите дойдоха, колелото се завъртя и начело дойдоха „нови” хора с нови „свежи” идеи за детските надбавки. Последната такава е на зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, според който размерът на месечната помощ трябва да се вдигне на „50-60 лв.”, а броят на децата, които ги получават, да се увеличи.

Повече помощи за по-добър живот ...или пък не

Зорница Славова / 07.06.2013
На първото си заседание новото правителство одобри социален пакет, който директно ще подкрепи най-нуждаещите се. Мерките за подобряване на бизнес средата останаха само намерения и обезщание.

Борбата с недекларирания труд в 27-те държави членки на ЕС и Норвегия*

07.06.2013
Размерът на недекларираната икономика в страните членки на ЕС е намалял от 22,3% от БВП през 2003 до 18,4% през 2012 г., въпреки лекия ръст през 2008 и 2009 г. Това движение се забелязва при всички страни членки на ЕС. Разбира се, разглеждани по държави, резултатите далеч не са толкова близко до средната стойност – Австрия е на първо място със 7,6%, а България е на последно с дял на сивата икономика от 31,9% от БВП през 2012 г.

ИПИ обявява конкурс за кратко видео на тема „Предприемачът като откривател”

07.06.2013
Конкурсът е насочен към младите, като участниците трябва да са на възраст 15-28 години. Участниците имат пълна свобода по отношение качеството, съдържанието и посланието на видеото – забавно, провокативно, поучително. Победителите ще бъдат избрани от авторитетно жури, а наградите ще бъдат раздадени на събитие в края на годината. Крайният срок е 30 септември.

Токът е скъп, но не може да поевтинее?

Калоян Стайков / 07.06.2013
Преди няколко месеца експерти, включително тогавашният министър на икономиката, обясниха на потребителите, че сметките им за ток са високи, защото им се подава електроенергия с по-ниско напрежение и ел. уредите трябва да работят по-дълго време. Тази седмица от ДКЕВР излязоха с нов куриоз – цената за ток е висока, но не може да се намали, защото тогава топлофикациите трябва да увеличат цените за парно и топла вода.

Фалстарт, министър Греков

Николай Вълканов / 07.06.2013
Ако се съди по последните няколко години, министерството на земеделието се е превърнало в пристан на хора с дефинитивен уклон към манипулирането на пазара и цените. Както знаем от Мирослав Найденов (да не говорим за икономическата теория), подобни опити завършват винаги по един и същ начин – с повишение на цените на вътрешния пазар (за справка - драмата с яйцата в началото на миналата година).

По стръмния склон на конкурентноспособността

Димитрия Гавалюгова* / 07.06.2013
И тази година Международният Институт за управленско развитие (IMD) публикува своя доклад, измерващ нивата на конкурентноспособност на 60-те икономики, определяни като ключови играчи на световната сцена. В най-новото издание на доклада България остава на последно място сред настоящите членки на Европейския съюз.

От нации в плен до свободни пазари*

Ричард Ран** / 07.06.2013
След отхвърлянето на комунистическото иго малцина вярваха, че новоизлюпените независими държави биха могли да се превърнат във функциониращи пазарни демокрации за кратък период от време, без това да доведе до мащабен конфликт и загуба на човешки живот. Но въпреки всичко това се случи и сега гражданите на тези страни се радват на свобода и значително по-висок стандарт на живот.

Изследване на ИПИ: Дефиниция и измерване на средната класа в България

07.06.2013
Броят на хората, които могат да се считат за средна класа, е намалял с около 200 000 души в периода от 2005 до 2010 г. Хората, живеещи в домакинства със средни доходи, са 46,9% от цялото население, тези с ниски доходи са 43,4%, а тези с високи доходи - 9,7%.