"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 30.04.2013

Точно до 1-ви май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

Фискалните илюзии в избирателната кампания

Красен Станчев / 30.04.2013
Почти всички политически наблюдатели се оплакват, че в тези избори хората щели да гласуват по симпатии и антипатии, а не за програми. Не мисля, че е желателно да се гласува за точно тези програми, които се предлагат. Не виждам нито една достоверна оценка в посланията на кандидатите, съревнованието е в полето на угодата към народните вярвания и е по-откровено лицемернo от повечето избори от 1990 г. насам. На това отгоре няма и сблъсък на мнения.

Фауст, алхимията и книжните пари*

Петър Ганев / 30.04.2013
Едва ли когато говорим за парична теория или въобще за история на парите, се сещаме точно за Гьоте, но е факт, че във „Фауст” намираме брилянтни пасажи, които са изключително образователни, а и актуални към днешния ден. Неслучайно, когато през септември 2012 г. Европейската централна банка взе решение да изкупува неограничено количество държавни облигации на вторичния пазар в опит да даде глътка въздух на правителствата в еврозоната, управителят на Бундесбанк се върна именно към Гьоте в опит да се противопостави на това решение.

Истината за АЕЦ „Белене”

Булат И. Нигматулин / 30.04.2013
Колкото и да е странно, защитата на проекта АЕЦ „Белене” продължава именно „като икономически проект”, защото анализът на HSBC вече бил „неактуален”. Ние смятаме, че той остава в сила, както и анализите на ИПИ, Българския енергиен форум и Института за енергиен мениджмънт; те засега не просто не са оборени, но случващото се в енергетиката през последните месеци само ги потвърждава.

Производителят на възможности: Образът на предприемача в България

30.04.2013
Икономистите и политиците от години разглеждат предприемачите като важен двигател за икономическия растеж, заетостта и иновациите. Въпреки че като се цяло се приема, че дейността на предприемачите е изключително важна за всяка икономика, често обществените възприятия са разнопосочни. Те зависят както от етапа на икономическо развитие, така и от други особености (политическа система; правителствени политики, регулиращи икономиката; качество на образованието; върховенство на закона; семейни традиции; ролята на религията в обществения живот и др.).

Уроците от срива на bitcoins

Адриан Николов* / 30.04.2013
Едно от любопитните събития в света на финансите (доколкото това могат да се нарекат финанси) през последния месец беше стремглавия пик на цената на виртуалната валута bitcoins, последван от нейното сгромолясване, при това в рамките на няколко седмици.

Покана: 2013 Free Market Road Show - „Ще успеят ли строгите икономии да спасят Европа?”

26.04.2013
За първи път Free Market Road Show ще има спирка в България - на 16 май 2013 г. През тази година Free Market Road Show® ще събере предприемачи, анализатори, студенти, политически експерти, дипломати от цяла Европа в 25 европейски столици от 08 май до 24 юни 2013 г.