"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Адекватна ли е политиката по доходите на реалностите в регионите?

Десислава Николова / 12.04.2013
Данните за заплатите на областно ниво показват, че разликите в социално-икономическото развитие между областите постоянно се задълбочават. Този процес се наблюдава както в периода на висок икономически растеж до 2008 г., така и в последвалата криза и стагнация. Тези разлики са особено силни между центъра, София-град, и останалата част от територията – т.е. страната ясно се разделя на София и всичко останалото, като това разделение става все по-отчетливо през годините.

Защо разходите за труд в България са най-ниските в ЕС

Зорница Славова / 12.04.2013
Ниските заплати и разходи за труд в България имат своето обяснение. Очевидната причина е, че България е най-бедната държава в Европа. Икономически погледното обаче, заплащането в страната отговаря на производителността на труда.

Всяко „изключение” стимулира укриването на данъци

Калоян Стайков / 12.04.2013
Необяснимо как политиците в България имат повече воля да променят някой работещ механизъм в страната, като например данъците за физически лица, отколкото да променят неработещ такъвкато здравната система. Някои политици не дочакаха началото на предизборната кампания, за да се обявят против плоския данък, но с наближаването на парламентарния вот идеите по негов адрес стават все по-екзотични.

ДСБ не прави голям ляв завой

Стоян Панчев / 12.04.2013
Разписана черно на бяло, програмата на „Демократи за силна България” изглежда насочена в правилна посока. Липсват детайли обаче, които да покажат как ще се реализират част от добрите идеи. Тревожно е присъствието на протекционистка линия, както и липсата на реформаторски план за важни сектори като образованието например.

Баронеса Татчър и България*

Красен Станчев / 12.04.2013
Ако се върнем в България от 1990 г., ще видим, че идеите за стопански реформи на части от комунистическия елит и на Андрей Луканов не се различават много от опита на Великобритания по времето на управлението на Татчър. Това се вижда от посмъртно издадената книга на Луканов „За кризата” и от архивите на онова време, включително тези на Кръглата маса. Днес никой не помни, но е факт, че първоначалната концепция за приватизация в България бе много близка до опита на Великобритания.

Покана: Летен семинар "Europe & Liberty”, Банско 2013

12.04.2013
Институтът за пазарна икономика, Фондация за свободата „Фридрих Науман” и Institute for Economic Studies – Europe отново организират съвместно едноседмичен летен семинар в България. Кандидатстването е на английски и включва изпращането на 2-3 кратки есета до 150 думи.