"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Светла Костадинова / 05.04.2013

Предизборната кампания тече с пълна сила. Преглеждайки наличните предизборни програми на партиите, можем уверено и унило да твърдим, че научната фантастика ще достигне нови висоти. Изненадани едва ли ще има, поне сред малцината, които наистина ще прегледат партийните програми. И защо хората да четат програми?! Хората гласуват по определен начин по редица причини - лични симпатии, семейна традиция, харизма на политиците, гняв, спомени, разочарование. Икономическите послания едва ли тежат много в тази смесица, но все пак решихме да ги коментираме, така както сме правили винаги преди избори.

Предизборно БСП обещава много, но не казва как ще го постигне

Калоян Стайков / 05.04.2013
Отново е онова време, което идва веднъж на четири години. Не, годината не е високосна, нито има олимпиада – предстоят парламентарни избори. Те, естествено, са предхождани от множество и щедри обещания, които много често приличат на смелите декларации на група подпийнали приятели. Опиянени от обстановката и няколко питиета, те се заканват как от утре ще станат по-добри, ще вземат живота си в ръце, ще работят повече, ще харчат по-малко и т.н., и т.н. Но още на следващата сутрин се изправят пред сивата и прозаична действителност и бързо забравят за направените предната вечер обещания.

Изследване на ИПИ: Неравенството в България – динамика, сравнителен анализ и причини

05.04.2013
Последните десетилетия се характеризират с изключителен технологичен прогрес и развитие на човешкия капитал и съвсем очаквано – с покачване на доходите и благосъстоянието на хората. Едновременно с това в редица страни се откроява и паралелна негативна тенденция на нарастване на подоходното неравенство между отделните групи от населението. Данните показват, че България не е изключение. Редица международни институции и политически сили по света концентрират вниманието си все повече върху проблема с неравенството между групите в обществото. Тази тенденция е резултат както от политически идеологии, така и от популистки залитания на повечето партии, независимо от тяхната окраска.

Защо социалните мерки на правителството няма да постигнат резултати

Зорница Славова / 05.04.2013
... Ясно е, че правителството цели да подпомогне нуждаещите се и разбира трудните условия, в които са поставени, но управлението трябва да бъде по-далновидно и да цели дългосрочни резултати, а не временно закърпване на положението. Приетите социални мерки няма да изпълнят тази задача. В същото време има добри и доказани начини да се осигурят добри условия за бизнеса и икономиката да расте, което е единственият сигурен начин за повишаване на общото благосъстояние.

Тристранката и прозрачността

Петър Ганев / 05.04.2013
През тази седмица т. нар. тристранен диалог се разтури, при това не заради някакви различия в позициите около социалния пакет на служебното правителство, а заради гласуваните на пожар, дни преди разпускането на парламента, законодателни промени. Последните задължиха членовете на управителните и контролните органи на организациите, представени в тристранката, да декларират имуществото си.

Какво пише в „програмата” на ГЕРБ

Петър Ганев / 05.04.2013
Политическа партия ГЕРБ публикува някои акценти от програмата си, с която ще се яви на предстоящите избори. Документът представя близо 30 страници с по 3-4 опорни точки в различни сфери. Голяма част от тях имат предимно пожелателен характер – например ще борим престъпността и ще привлечем инвестиции – но някои все пак имат конкретност и дават насока за намеренията на партията. Разбира се, ГЕРБ е в по-различна позиция от другите партии, тъй като разписаното в програмата най-вероятно ще остане в сянката на вече направеното през последните четири години. Въпреки това, в среда на уличен и партиен популизъм, е важно да се гледа сериозно на разписаните програми и обещания.

Как би изглеждала България на гражданите?

Николай Вълканов / 05.04.2013
Накратко казано – като една невъзможна страна, в която хем данъците и държавните разходи не се променят, хем се отделят повече средства по всички основни направления, хем се трупат финансови резерви. Предизборната програма на партията на Меглена Кунева представлява микс от добри намерения, гарнирани със странна смесица от пропазарни мерки и планове за държавна подкрепа, придружени от откровен „пълнеж” за обем.

Бюджетен апокалипсис – друг път

Калоян Стайков / 05.04.2013
Февруари беше напрегнат месец не само заради множеството протести, довели до оставката на кабинета, но и заради редица спекулации около водената фискалната политика. Публикуваните в началото на април данни за изпълнението на бюджета през първите два месеца на 2013 г. изглеждат успокоителни на фона на цялата тирада от пророчества за срив в събираемостта на приходите. И докато повечето наблюдатели се бяха вторачили в постъпленията в хазната, харченето на държавни средства се радва на далеч по-малко внимание. А именно там се наблюдават интересни развития.

Становище на ИПИ по повод проект на Националната програма за реформи за 2013 г.

ИПИ / 05.04.2013
На 26 март 2013 г. ИПИ получи покана по мейл за коментари и изпращане на становище по проект на Националната програма за реформи за 2013 г. Крайният срок беше след три работни дни - 29 март 2013 г. Разбираемо е, че няма как да изчетем повече от 100 страници и да коментираме в дълбочина. Ясно е и че така консултации не се правят.

Събития на ИПИ, Библиотеката и партньори (март-май 2013)

05.04.2013
В последните дни изготвихме програма, която включва всички предвидени събития в периода март-май 2013 г. Партньори са ИПИ, Библиотеката и либертарианските клубове към УНСС и СУ. Някои от събитията са предвидени в Пловдив, където скоро ще отвори врати клон на Библиотеката. Разгледайте поканата и заповядайте там, където ви е интересно.