"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 22.03.2013

Една от основните причини на протестите от февруари тази година са грешните идеи и икономическата неграмотност. Тази неграмотност е характеристика не само на протестиращите, но и на държавното управление на страната, от което протестиращите са с основание недоволни.

Какво ни носи министър Станков от Брюксел?

Николай Вълканов / 22.03.2013
Добри новини за едрите зърнопроизводители. За всички останали земеделски производители, както и за всеки, който се е надявал на по-балансирано развитие на българското селско стопанство и по-справедливо разпределение на европейските средства, министър Станков носи по-скоро разочарование.

Кой попада в българската средната класа?

Стоян Панчев / 22.03.2013
Ако използваме най-предпочитания метод за определяне границите на „средния доход”, ще можем да отделим групата хора, които отговарят поне на единия от двата най-важни критерии за принадлежност към съсловието в средата. А този най-използван подход е именно дефиниране на доходен интервал около медианния за страната.

Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Петър Ганев / 22.03.2013
Избори 2013 се очертават да бъдат изключително интересни – всякакви приказни герои и древни легенди са заявили участие и са готови да „ощастливят” българина. Дебатите от последните дни ясно показват, че противопоставянето не е „улица” срещу политици, а популизъм срещу разум. Противопоставяне, което го има във всяка една партия, има го и на улицата, често го има и във всеки един от нас – изкушението на „лесното” решение.

Последствията от кризата с кипърския данък върху депозитите

Адриан Николов* / 22.03.2013
След натиск от страна на кипърската общественост парламентът твърдо отхвърли проектозакона за данък върху депозитите. Въпреки това разразилият се скандал нанесе немалко щети, рефлектирайки не само върху кипърското управление, но и върху целия Европейски съюз.