"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 08.03.2013

Вече разполагаме с данни за ръста на икономиката през 2012 г., които показват скромен ръст от 0,8% за годината. Представянето на икономиката миналата година се оказва изцяло в унисон с нашите очаквания за продължаваща стагнация и минимален растеж от около 0,7-0,8%. Статистиката освен това оповести преди дни, че според окончателните ѝ данни растежът през 2011 г. е бил 1,8% или с 0,1 пр. п. по-висок от предварително обявения, т.е. забавянето през 2012 г. е още по-чувствително, ако се гледат тези ревизирани данни.

Здравната система не работи, но ще я закърпим, няма да я сменяме

Калоян Стайков / 08.03.2013
Отношението „не работи, но не ми се занимава да го сменям” е често срещано в България. Хората мрънкат, че старият автомобил харчи много и всяка седмица е в сервиз, но продължават да го карат; ядосват се, че има задръствания, но не използват градски или алтернативен транспорт; роптаят, че няма нищо интересно по телевизията, но продължават да я гледат. Тяхно право си е, разбира се, да правят каквото сметнат за добре, лошото е, че подобно поведение се наблюдава и в някои социални сфери, като например здравеопазването.

РАН: Заключване на собствениците в домовете им

Ричард Ран** / 08.03.2013
Според оценки, около една четвърт от американските собственици на жилища дължат повече ипотеки от стойността на домовете си. Много от тези хора са успели да рефинансират ипотечните си кредити с много по-ниски лихви, но това не дава решение на проблема, понеже те по-скоро имат проблеми с баланса (активи и пасиви), а не толкова с паричните потоци. Тези, които дължат повече за своите домове от сумата, която биха получили, ако ги продадат и едновременно с това имат малко други спестявания или пък собственост, са „заключени“ в своите домове.

Какво трябва да направят новите управляващи

Зорница Славова / 08.03.2013
Разглеждайки основните доклади на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Световната банка, недвусмислено се откроява основният път към просперитета. Мерките са ясни и почти всеки материал в нашия седмичен бюлетин последните години ги разглежда подробно, а именно: поддържане на малка и ефективна администрация, реформи в здравната, пенсионната и образователната системи, разумна политика по доходите, поддържане на стабилна фискална политика, въвеждане на електронно правителство.

Законодателната ни система се задръства с некачествени законопроекти

Яна Мушкова* / 08.03.2013
... Непостоянството на законите води до правна несигурност и влошава средата, в която работят бизнесът и гражданите. Бяха дискутирани възможността на всеки гражданин да внася конституционна жалба или да може да сезира отделни съдии по немски модел. Нормативната рамка трябва да е символ на доверие и да представлява стабилната база, върху която да се развива икономическа дейност. В случаят на България тази сигурност в правната система бива разклатена от „ликвидността” на законите, както и от техните прибързани и необмислени промени.

Събития в периода март-май 2013

08.03.2013
В последните дни изготвихме програма, която включва всички предвидени събития в периода март-май 2013 г. Партньори са ИПИ, Библиотеката и либертарианските клубове към УНСС и СУ. Някои от събитията са предвидени в Пловдив, където скоро ще отвори врати клон на Библиотеката.