"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 22.02.2013

Непосредствената цена на случилата се оставка на правителството е нищожна. Бюджетът за годината е приет и е изпълним независимо от политическата криза. Едно разумно служебно управление би могло дори да спести пари на избирателите. Според бюджета правителството на България би трябвало да харчи през 2013 по 890 лева на секунда или почти 77 милиона на ден. Всеки може да сметне колко са облагите от всяка, макар и моментна, безплатна отпуска на правителството.

По-голям фискален резерв – по-малко проблеми

Калоян Стайков / 22.02.2013
През последната седмица страстите взеха превес над разума и се изговориха много неистини. Подвеждащата реторика обхвана голям спектър от теми, като се започна от това, че ЕРП-тата подават енергия до крайните потребители с по-ниско напрежение, което увеличава консумацията на ток, а оттам и сметките им, и се стигне до заплаха за финансовата стабилност на страната поради ниското ниво на фискалния резерв.

Армен Алчиан (1914 – 2013)

22.02.2013
На 19 февруари, два месеца преди да навърши 99 години, от този свят си отиде Армен Алчиан – изключителен икономист, интелектуалец и мъдрец, прекарал по-голямата част от преподавателската си кариера в Калифорнийския Университет в Лос Анжелис.

Фискът е ОК и без правителство

Петър Ганев / 22.02.2013
В България няма фискален пожар, който трябва спешно да гасим. Това е голямата разлика между събитията, които наблюдавахме в южните европейски страни през последните години, и случващото се днес в страната.

Европа – гледаме напред и копаем надолу

Явор Алексиев / 22.02.2013
Като потенциална страна членка на валутния съюз, България следва изключително внимателно да следи развитието на "новия" политически курс на Брюксел. "Тупак" е поредната стъпка в посока неясните ползи на федерализацията.