"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 15.02.2013

Държавният провал в енергетиката вече години трупа социално напрежение, което през последните дни изби в масови протести и заклинания към всичко, което би могло да е отговорно за поскъпването на тока. Разбира се частните електроразпределителни дружества, които в края на краищата носят сметката на клиентите, бързо бяха обявени за големите виновници и дори се заговори за национализацията им.

Търсят се 400 хиляди работни места

Явор Алексиев / 15.02.2013
Повишаващата се заетост в родната икономика не се дължи на повече работни места, а на мрачна тенденция - броят на работните места намалява по-бавно от броя на хората в активна възраст.

Социално отговорни корпорации: видимото и невидимото*

15.02.2013
Именно разликата между привидното и действителното води до погрешното идентифициране на корпорации като социално отговорни, когато в същност те не са. Компании се радват на положителен имидж за неща, които са лесно видими, докато техните вредни дейности, които имат много по-широки ефекти, остават скрити и не се говори за тях.

Икономиката стагнира трета поредна година

Десислава Николова / 15.02.2013
През последните три месеца на 2012 г. икономиката на България е отбелязала поредното тримесечие на символичен ръст от 0,5% на годишна база. Настоящата година се очертава също толкова трудна за България, колкото и 2012 г., като икономическият растеж отново надали ще надхвърли 1%.

Очаква се „море” от царевица през 2013 г.

Николай Вълканов / 15.02.2013
След ценовия пик на основните зърнени култури през 2012 г. и съответния скок на цените на основните храни имаме основания да очакваме поевтиняване през новата стопанска година. Единственото условие за момента е да няма необичайно сухо време втора поредна година в основните страни-износителки на зърно. Това би гарантирало много по-добра реколта от царевица и маслодайни култури, и евентуално подобрение на баланса при пшеницата.