"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 25.01.2013

Едва днес изпълнителният директор на ЕСО изнесе данни, които потвърждават, че нова ядрена мощност не е необходима в обозримо бъдеще. При неучастие на референдума, гласуване с „да” или преобладаващо „да” като резултат от гласуването, резултатът ще е оправдание на начина, по който се управлява българската енергетика до момента и на политическите партии и деятели, които са поддържали такива ирационални и вредни проекти като АЕЦ „Белене”;

Рекетът на рейтинга или рейтингът на рекета?

Явор Алексиев / 25.01.2013
В същността на новите регулации на практика стои заклеймяването на едно „мнение”, което именно с регулативни инструменти беше превърнато в съществен елемент от финансовата система. С други думи регулаторите се опитват да замажат лошите резултати от собствената си регулация чрез въвеждането на допълнителна такава.

Зависи ли демокрацията от средната класа?

Стоян Панчев / 25.01.2013
Добродетелите, които приписват на средното съсловие като балансьор и ограничител на властта важат, когато то е независимо от политическия апарат и не разчита на протекции, за да запази позициите си.

Енергийни митове и енергийна политика

25.01.2013
Публикуваме откъс от книгата на ст.н.с. Пламен Цветанов и Петко Ковачев „Енергийно развитие на България: предизвикателства и проблеми”, която трябва да излезе от печат днес.

Ако яздите мъртъв кон, просто слезте от него*

ИПИ / 25.01.2013
Една от племенните мъдрости на индианците, които са обитавали земите на днешна Дакота, гласи: „Когато разбереш, че яздиш мъртъв кон, най-добрата стратегия е да слезеш от него”. Въпреки това управлението на много държавни предприятия в България, включително ВМЗ – Сопот, изглежда не се съобразява с тази мъдрост.

Анализ на пазара на месо и месни продукти в България

Николай Вълканов / 25.01.2013
За да може производството на месо в страната да покрива вътрешните нужди, особено по отношение на свинското, където промишленият добив задоволява под 30% от търсенето, са необходими значителни инвестиции, които секторът трудно би могъл да осигури. Ето защо и за в бъдеще вероятно ще се разчита основно на внос, освен ако не бъдат привлечени средства от други сектори или от чужбина.