"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 11.01.2013

Обществено мнение за „Белене” засега няма. Налице е ехо от убеждавания на хората от привърженици на проекта, от техните неособено разумни аргументи. Кампанията на референдума променя това положение. Тази седмица несъгласните със строителството на АЕЦ „Белене” са заети с разрушаване на заблудите по повод проекта, загнездили се в общественото мнение вследствие на усилието на три правителствени администрации и кампанията „от врата на врата” на БСП миналото лято.

За детските надбавки и нуждата от реформа на социалната политика

Десислава Николова / 11.01.2013
Няма спор, че е крайно време да се прекрати сегашната порочна практика на раздаване на помощи за отглеждане на деца на почти всички. 35-те лева, които сега се получават за всяко дете, са крайно недостатъчни и по никакъв начин не променят чувствително условията, при които се отглежда едно дете.

Доходни методи за измерване на средната класа

Стоян Панчев / 11.01.2013
В скорошен брой на седмичния бюлетин на ИПИ – Преглед на стопанската политика – разгледахме еволюцията на разнообразните определения за това какво представлява обществената група, която се описва като „средна класа”. Промяната, която може да бъде проследена в дефинициите, използвани от мислители през вековете, ни показва постепенно преминаване от идентифициране на средното съсловие с обществен статус, характер на полагания труд и образователен ценз към измерване чрез доходите.

Икономическата свобода по света в застой; Административните пречки пред труда в България нарастват

Петър Ганев / 11.01.2013
Проблемна област през тази година е и пазарът на труда, където губим най-чувствително от свободата си. Факт е, че от началото на кризата и тръгването на заетостта надолу през 2009 г. не бе предприета нито една мярка за по-свободен и гъвкав пазар на труда. Напротив, в последните години административното бреме върху труда се увеличи – в резултат на това новите работни места са малко и заетостта остава в криза и до днес.

2013: До 1 май работим за правителството; остават пет дни за отработване

Петър Ганев / 11.01.2013
Точно до 1 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света се знае като Tax Freedom Day.

Регулация на стажовете?

Адриан Николов* / 11.01.2013
Досега стажантските програми не бяха обект на специално законодателство, а уреждането на този тип работни взаимоотношения беше оставено на работодателите и стажантите. Тази седмица обаче ГЕРБ обявиха желанието си да регламентират този тип дейност, като внесат поправки в Кодекса на труда, които да влязат в сила от 2014г.

Китай се утвърди като осмия най-голям пазар за българския износ

Калоян Стайков / 11.01.2013
От двигател на възстановяването на българската икономика през 2010 и 2011 г., износът губи инерция през 2012 г. Прави впечатление, че относителният дял на износа на стоки и услуги за трети страни се увеличава, докато този за страни от ЕС намалява. Промяната не е много голяма, но показва отношението на българските фирми към кризата – докато ЕС страда от дълговите си проблеми, те разширяват пазарния си дял в други страни или проникват на нови пазари.

ИПИ публикува база данни за местни данъци и такси

ИПИ / 11.01.2013
През пролетта на 2012 г. ИПИ разпрати въпросници до всички 264 общини в страната, като целта бе да съберем данни за местните данъци и такси, както и за развитието на електронните услуги и работата на „едно гише”. Бяха нужни три месеца, за да получим отговори от близо 200 общини, които представяме тук на вашето внимание.

Джеймс Бюкенън - преобучителят

ИПИ / 11.01.2013
На 9 януари на 93-годишна възраст почина един от най-известните икономисти на нашето време, нобеловият лауреат по икономика за 1986 г. Джеймс Макгил Бюкенън.

България на 42-ро място в първия Индекс на човешка свобода

Петър Ганев / 11.01.2013
Резултатът на България от 7,6 поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър. Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.