За детските надбавки и нуждата от реформа на социалната политика
Десислава Николова / 11.01.2013
Няма спор, че е крайно време да се прекрати сегашната порочна практика на раздаване на помощи за отглеждане на деца на почти всички. 35-те лева, които сега се получават за всяко дете, са крайно недостатъчни и по никакъв начин не променят чувствително условията, при които се отглежда едно дете.
Конкурс за стажанти в ИПИ (февруари 2013 – април 2013)
11.01.2013
ИПИ обявява първият за 2013 г. конкурс за стажанти.
Доходни методи за измерване на средната класа
Стоян Панчев / 11.01.2013
В скорошен брой на седмичния бюлетин на ИПИ – Преглед на стопанската политика – разгледахме еволюцията на разнообразните определения за това какво представлява обществената група, която се описва като „средна класа”. Промяната, която може да бъде проследена в дефинициите, използвани от мислители през вековете, ни показва постепенно преминаване от идентифициране на средното съсловие с обществен статус, характер на полагания труд и образователен ценз към измерване чрез доходите.
Икономическата свобода по света в застой; Административните пречки пред труда в България нарастват
Петър Ганев / 11.01.2013
Проблемна област през тази година е и пазарът на труда, където губим най-чувствително от свободата си. Факт е, че от началото на кризата и тръгването на заетостта надолу през 2009 г. не бе предприета нито една мярка за по-свободен и гъвкав пазар на труда. Напротив, в последните години административното бреме върху труда се увеличи – в резултат на това новите работни места са малко и заетостта остава в криза и до днес.
2013: До 1 май работим за правителството; остават пет дни за отработване
Петър Ганев / 11.01.2013
Точно до 1 май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света се знае като Tax Freedom Day.
Регулация на стажовете?
Адриан Николов* / 11.01.2013
Досега стажантските програми не бяха обект на специално законодателство, а уреждането на този тип работни взаимоотношения беше оставено на работодателите и стажантите. Тази седмица обаче ГЕРБ обявиха желанието си да регламентират този тип дейност, като внесат поправки в Кодекса на труда, които да влязат в сила от 2014г.
Китай се утвърди като осмия най-голям пазар за българския износ
Калоян Стайков / 11.01.2013
От двигател на възстановяването на българската икономика през 2010 и 2011 г., износът губи инерция през 2012 г. Прави впечатление, че относителният дял на износа на стоки и услуги за трети страни се увеличава, докато този за страни от ЕС намалява. Промяната не е много голяма, но показва отношението на българските фирми към кризата – докато ЕС страда от дълговите си проблеми, те разширяват пазарния си дял в други страни или проникват на нови пазари.
ИПИ публикува база данни за местни данъци и такси
ИПИ / 11.01.2013
През пролетта на 2012 г. ИПИ разпрати въпросници до всички 264 общини в страната, като целта бе да съберем данни за местните данъци и такси, както и за развитието на електронните услуги и работата на „едно гише”. Бяха нужни три месеца, за да получим отговори от близо 200 общини, които представяме тук на вашето внимание.
Джеймс Бюкенън - преобучителят
ИПИ / 11.01.2013
На 9 януари на 93-годишна възраст почина един от най-известните икономисти на нашето време, нобеловият лауреат по икономика за 1986 г. Джеймс Макгил Бюкенън.
България на 42-ро място в първия Индекс на човешка свобода
Петър Ганев / 11.01.2013
Резултатът на България от 7,6 поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър. Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.