"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 19.10.2012

Алтернативният бюджет на ИПИ се прави за десета поредна година. Целта ни е да покажем, че е възможна алтернативна бюджетна политика, която залага на ниски данъци, балансиран бюджет и смели реформи. Алтернативният бюджет 2013 разглежда бюджета като инструмент за растеж, а не просто обслужващ самия себе си.

Алтернативен бюджет 2013: Искате по-голяма заетост? Премахнете МРЗ, МОД и КТД!

Калоян Стайков / 19.10.2012
През годините след 2009 г. стана модерно да се обсъждат и приемат антикризисни мерки, които да стимулират пазара на труда. Едни и същи мерки се прилагаха преди и след кризата и резултатът от тях беше един и същ – никакъв. По-интересното обаче е, че това са мерки за справяне с проблеми, които самите управляващи са създали.

600 броя, 3042 статии

ИПИ / 19.10.2012
Този брой на седмичния бюлетин е юбилеен за ИПИ. 600 поредни седмици екипът на ИПИ публикува своите коментари на икономическата политика.

Алтернативен бюджет 2013: Плосък данък – факти срещу политическо говорене

Десислава Николова / 19.10.2012
Макар второ поредно правителство да се бие в гърдите за наличието на плосък данък в България, темата „плосък срещу прогресивен подоходен данък” се очертава като една от централните оси в започналия предизборен дебат.

Колко дават и колко получават майките

Зорница Славова / 19.10.2012
Покрай обсъждането на бюджета, майките, подобно на всички други групи и сектори, започнаха да дърпат чергата към себе си. Сега те настояват получаваното майчинство за отглеждането на дете от 1 до 2 години да се изравни с минималната работна заплата за страната. Мотивите са много, но основният икономически аргумент се състои в това, че родителите цял живот внасят във фонд „Общо заболяване и майчинство“ в НОИ и тези пари така или иначе „им се полагат“.

Данъчните дупки, които товарят бюджета и спират реформите (данъчни преференции в България)

19.10.2012
В настоящия анализ представяме една по-широка картина на преференциалните данъчни режими в страната, както и оценка на загубите за бюджета от съществуването на подобни текстове в данъчните закони. Този дебат се възроди покрай идеята за облагане на лихвите по депозитите на гражданите, които досега се третираха като необлагаем доход.