"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Красен Станчев / 28.09.2012

Допреди седмица правителството искаше да създава комисия, която да разследва как се е стигнало дотук, сега то води като булка в парламента някакви инвеститори, които имали намерение да имат намерение да възстановят проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. В същото време продължава атаката срещу жертвите на „Белене”. А това са „Козлодуй”, НЕК, ВЕИ, водни и въглищни централи.

Внимателно с гарантирания минимален доход

Явор Алексиев / 28.09.2012
С оглед на мудния икономически ръст, бързо застаряващото население на страната ни и структурата на системата за социално подпомагане, през идните години последната ще бъде подложена на още по-голям натиск, който ще е истинско предизвикателство за нейната адаптивност, капацитет и ефективност.

Нарастването на вътрешното потребление – опит за интерпретация

Десислава Николова / 28.09.2012
Нарастването на потреблението по принцип би трябвало да е добра новина, тъй като то представлява източник на растеж за българската икономика на фона на стагнацията (или почти-рецесия) в ЕС и свиването на българския износ за там от началото на годината. Проблемът с тези данни е, че те не се потвърждават от повечето други статистически индикатори.

Изчезват ли професионалните гимназии?

Явор Алексиев, Калоян Стайков / 28.09.2012
Спадащият интерес към професионалните училища и намаляването на завършилите ученици от години създава сериозни проблеми за бизнеса. Гладът за средни специалисти е факт, а много компании са принудени да разчитат на хора в предпенсионна или пенсионна възраст, за да поддържат дейността си.