"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 17.08.2012

За поредно тримесечие българската икономика успя да се представи по-добре от повечето страни в ЕС. И докато ЕС и еврозоната в частност отбелязаха отрицателен растеж както на тримесечна, така и на годишна база за второто тримесечие на 2012 г., България успя да се задържи на повърхността с ръст от 0,2% на тримесечна база и 0,5% спрямо година по-рано според сезонно изгладените данните на НСИ и Евростат.

Детските надбавки и смисълът на социалните помощи

Десислава Николова / 17.08.2012
Тази седмица започна подписка на родители срещу наличието на доходен критерий за отпускането на т.нар. детски надбавки. Според инициаторите на подписката този критерий е дискриминационен и е необходимо да отпадне, така че надбавките да се дават на всички семейства с деца...

Сбъркана политика на доходите помпа безработицата*

Петър Ганев / 17.08.2012
Подобно залитане на дебатите донякъде се обуславя от мита, че проблемите на българите се коренят в ниските доходи и ако някак покачим заплати, пенсии и помощи, всичко ще се оправи и ще забравим за кризата. Подобно схващане остро контрастира с действителността – фундаменталната причина за бедността в страната е липсата на работа, а не нивото на заплащане.

Джони Оптимистът

Красен Станчев от името на ИПИ / 17.08.2012
На 13 август този свят бе напуснат от Джони Матиас Мункхамер, който след около месец трябваше да навърши 38 години.

Уроци по икономика от олимпийските игри*

Ричар Ран** / 17.08.2012
Възхищавате ли се на постиженията на олимпийските атлети и смятате ли, че те заслужават вашите аплодисменти за изключителното си представяне и тежък труд? Повечето хора биха отговорили на този въпрос с „да”. Същите тези хора най-вероятно се възхищават и ценят високо труда и на музиканти и художници...

Заетостта е драматично ниска и пада

Петър Ганев / 17.08.2012
През последните седмици в публичното пространство упорито се говори за доходи, докато темата за заетостта и новите работни места остава на заден план и често се пренебрегва. Поставянето на подобен фокус е трудно обяснимо, при положение, че тежкият удар на кризата бе именно по заетостта, а не по заплати и пенсии.

Не пипайте стажовете

Петър Ганев / 17.08.2012
В разгара на лятото правителството и социалните партньори са се захванали да мъдрят що е то стажант и как точно е редно да се случи един стаж. Това определено не е изненада, а просто поредният нюанс на трудовите взаимоотношения, където познатата група функционери искат да наложат своето виждане за света.

Зърнен бюлетин за месец август

17.08.2012
Тази седмица ИПИ публикува втория си месечен Зърнен бюлетин. Обзорът има за цел да проследи тенденциите на основните пазари на зърно в света и тяхното отражение върху България.

Цените след утрешния ден*

Десислава Николова / 17.08.2012
През изминалата седмица Министърът на земеделието и храните предприе поредната си достойна за внимание инициатива в името на добруването на българския народ. Както и предишните му такива почини, обаче, договорката с няколко търговски вериги за замразяването на 10 основни хранителни продукта най-вероятно ще се окаже поредното недоносче...