"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Николай Вълканов / 03.08.2012

Ако човек опитва да се ориентира за случващото се на хранителните пазари от изявите на министъра на земеделието в медиите, най-вероятно вече се е объркал тотално. Още повече, че заключението, че причини за оскъпяване на хляба липсват, дойде заедно с публикуването на анализ от МЗХ за себестойността на хляба, в който основната суровина – брашното - формира близо половината от разходите. Понеже нито изводите от анализа отговарят на данните на самото министерство, нито пък е ясно как е направен самият анализ, ИПИ реши да направи собствени изчисления за пазара.

Защо да се фалира по най-лесния начин е добре за икономиката

Калоян Стайков / 03.08.2012
В нормална икономическа ситуация затварянето на фирми е също толкова естествено, колкото и създаването на нови. Винаги има бизнеси, които не са достатъчно ефективни, за да оцелеят, както и има компании, които може би никога не са имали шанс от самото начало. Затова е много по-важно за икономиката е да има активен и непрестанен процес на създаване на нови компании и лесен, бърз и евтин начин за излизане, като нетният ефект е положителен.

Церемонията по откриване на олимпийските игри и съвременният начин на мислене*

03.08.2012
Събития като церемонията по откриването на Олимпийските игри имат важно значение, колкото и досадни да са за някои от нас, защото излагат открито основни разбирания и виждания на влиятелни групи на съвременното британско общество, и ни помогат да разберем защо съществува структурното предразположение към някой видове обществената политика от страна на елитите и по-широкият кръг от населението.

Покана: Общо събрание на Mont Pelerin Society в Прага за 2012 година

03.08.2012
Общото събрание на Mont Pelerin Society в Прага предлага вдъхновяваща и взискателна програма, която е посветена едновременно на основни и текущи проблеми стоящи пред съвременната Евро-Атлантическата цивилизация. Събранието за 2012 година ще се проведе от 2 септември - неделя, до 7 септември - петък в Прага.

Летен семинар „Europe & Liberty”, Банско 2012

ИПИ / 03.08.2012
В периода 14-20 юли 2012 г. в Банско се проведе летен семинар “Europe & Liberty”, организиран от Института за пазарна икономика, Института за икономически изследвания Европа (IES – Europe) и финансиран от Фондация за свободата „Фридрих Науман” и индивидуални дарители.

Отражение на гръцката криза върху икономиката на България

Климент Стефанов* / 03.08.2012
Спрягана за основния проблем на еврозоната, гръцката икономика, макар и сравнително малка по размери, оказва значително влияние върху политическите и икономическите процеси на континента. Логично е да бъде зададен въпросът как случващото се в държава, от която зависи толкова много за цял един континент, се отразява и на българската икономика.

Южна България през погледа на ИПИ

ИПИ / 03.08.2012
През изминалата седмица екип на ИПИ посети осем областни градове в южна България и разговаря с представители на бизнеса и неправителствените организации.

Без извинения за слаба политика*

Ричард Ран ** / 03.08.2012
Някои поддръжници на кабинета на Обама твърдят, че скорошната рецесия има различен характер от предшестващите я, а именно, че е била „финансова рецесия”. Факт е, че рецесиите се различават в някои отношения, но за всички съвременни такива може да се твърди, че са „финансови”. Причината за това е, че докато в миналото е имало периоди, когато са се натрупвали непредвидимо големи запаси от стоки и това е водило до рецесия, то днес този проблем не съществува.

Милтън Фридман и свободата да избираш

ИПИ / 03.08.2012
На 31 юли 2012 г. ИПИ се присъедини към световната инициатива „Friedman Legacy for Freedom Day 2012” и организира специално събитие, посветено на 100 години от рождението на харизматичния икономист Милтън Фридман.

Какво се случи в Парламента през юли 2012?

Димитър Вучев* / 03.08.2012
Като обща тенденция при внесените законопроекти през м. юли 2012 може да се отчете липсата на качествена аргументация на мотивите. В повечето от случаите няма конкретно упоменати финансови обезпечения, които да гарантират правилното и целесъобразно изпълнение на новите нормативни актове. Липсват и конкретни съпоставки със законодателствата на страните-членки на ЕС.