Механизъм за заобикаляне на България
Васил Николов* / 27.07.2012
Прегледа на параметрите, заложени в плана за новия Механизъм за свързване на Европа, показват, че очакванията за ефекта му върху България са силно надценени.
Нерационално захласване по био-горива*
Ричард Ран** / 27.07.2012
Етанолът увеличава разхода на колите за същото разстояние, тъй като е по-малко енергиен от бензина, и причинява голямо износване на двигателите. И без субсидиите етанолът е по-скъп и от петрола, и от газта.
Петролът ще продължи да поскъпва рязко и да поевтинява плавно*
Явор Алексиев / 27.07.2012
Българското правителство може да направи изключително малко, за да повлияе на цените на горивата и е добре това да бъде разбрано от българските граждани.
Североизточна България през погледа на ИПИ
Николай Вълканов / 27.07.2012
Екип от двама икономисти на ИПИ обиколи областните центрове в Североизточна България и Бургас (общо девет на брой), за да се срещне с местни представители на бизнеса, медиите и неправителствените организации през седмицата 16-20 юли.
„Какво би направил Милтън Фридман срещу финансовата криза?”
27.07.2012
Пазар, свобода и реформа” е озаглавена антологията за Милтън Фридман, издадена съвсем наскоро от Жерар Бьокенкамп. В нея прочутият икономист и либералният мислител е представен кратко и прецизно, което я прави атрактивна и за „начинаещи”. По този повод сайтът „Freiheit.org” проведе интервю с Бьокенкамп.
Нуждата от планиране за непредвидени случаи: потенциални сценарии за разпада на еврозоната*
27.07.2012
За да посрещнем и минимизираме потенциалните рискове и, дори и в най-лошия случай – да сведем до минимум мащаба на разпада на еврозоната и негативните му ефекти, предварително планиране е крайно наложително.