"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

27.07.2012

ИПИ се присъединява към световната инициатива „Friedman Legacy for Freedom Day 2012” като организира специално събитие, посветено на легендарния икономист. Навръх този юбилей ще си поговорим за идеите и творчеството на Милтън Фридман.

Механизъм за заобикаляне на България

Васил Николов* / 27.07.2012
Прегледа на параметрите, заложени в плана за новия Механизъм за свързване на Европа, показват, че очакванията за ефекта му върху България са силно надценени.

Нерационално захласване по био-горива*

Ричард Ран** / 27.07.2012
Етанолът увеличава разхода на колите за същото разстояние, тъй като е по-малко енергиен от бензина, и причинява голямо износване на двигателите. И без субсидиите етанолът е по-скъп и от петрола, и от газта.

Североизточна България през погледа на ИПИ

Николай Вълканов / 27.07.2012
Екип от двама икономисти на ИПИ обиколи областните центрове в Североизточна България и Бургас (общо девет на брой), за да се срещне с местни представители на бизнеса, медиите и неправителствените организации през седмицата 16-20 юли.

„Какво би направил Милтън Фридман срещу финансовата криза?”

27.07.2012
Пазар, свобода и реформа” е озаглавена антологията за Милтън Фридман, издадена съвсем наскоро от Жерар Бьокенкамп. В нея прочутият икономист и либералният мислител е представен кратко и прецизно, което я прави атрактивна и за „начинаещи”. По този повод сайтът „Freiheit.org” проведе интервю с Бьокенкамп.

Нуждата от планиране за непредвидени случаи: потенциални сценарии за разпада на еврозоната*

27.07.2012
За да посрещнем и минимизираме потенциалните рискове и, дори и в най-лошия случай – да сведем до минимум мащаба на разпада на еврозоната и негативните му ефекти, предварително планиране е крайно наложително.