Местни наблюдения на северозапад от София
ИПИ / 20.07.2012
В крайна сметка, посещението на региона оставя смесени чувства, които преминават от пълното отчаяние за някои икономически загиващи области до надеждата за развитие в други. Без наличието на силна и енергична общинска администрация, обаче, която да има желание да направи промени и да използва предоставените ѝ възможности, промени към по-добро няма как да се случат.
Съществува ли опасност от повишаване на инфлацията до края на годината
Десислава Николова / 20.07.2012
През последните дни се случиха няколко събития, които ще доведат до по-висока инфлация и съответно директно ще ударят по джоба на всички тези, чиито заплати или други доходи не се индексират към инфлацията. А това са повечето заети и неработещи в страната.
Ран: Обама планира да осигури финансиране на правителството за осем дена
Ричард Ран** / 20.07.2012
Когато президентът Обама обяви, че отново иска да увеличи данъците върху най-горните 2 процента от данъкоплатците, щях да препоръчам на Мит Ромни да отговори със следното: „Президентът Обама призовава за увеличаване на данъците върху тези, които създават работни места, което ще докара пари на правителството за 8 дена, докато аз имам програма за икономически растеж, която ще осигури финансиране за 8 години и дори повече.”
Как да ограничим конкуренцията и навредим на икономиката с поредния законопроект
Десислава Николова / 20.07.2012
най-скандалното предложение, обаче, е да се предвиди възможност при възлагане на обществени поръчки от институционални възложители (а това са органите на държавна власт, Президентът на Република България, омбудсманът, БНБ, както и други държавни институции, създадени с нормативен акт) „да предвиждат процент от възлаганите от тях обществени поръчки през годината (като процент от общата стойност на поръчките за съответната година) , които да бъдат възлагани на МСП.
Връщане на емигранти – драмата, която не се състоя
Калоян Стайков / 20.07.2012
В началото на кризата в България много се говореше за апокалиптични перспективи пред икономиката, които се основаваха на различни особености като валутния борд, дефицита по текущата сметка и голямото присъствие на чуждестранни собственици в българската банкова система. Като друг сериозен проблем беше откроен и броят на български емигранти, които поради кризата в други страни ще бъдат принудени да се върнат в България, а това би означавало по-малко парични преводи от чужбина и по-висока безработица.
ИПИ започна издаването на Зърнен бюлетин
ИПИ / 20.07.2012
Месечният обзор има за цел да проследи тенденциите на основните пазари на зърно в света и тяхното отражение върху България. Специален фокус е поставен върху развитието на зърнените култури в страната чрез анкети сред агрономи и производители.
Конкурс за стажанти в ИПИ (август – октомври 2012)
ИПИ / 20.07.2012
Документи се приемат до 23 юли 2012.