"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Светла Костадинова / 13.07.2012

Изминаха почти три години от скандала с митницата на летище София. Какво се промени оттогава е тест за това може ли държавата да подобрява конкретни процеси, когато има конкретни предложения. Тази седмица ми се наложи да приема пратка от Китай на стойност 123,74 долара. Ето какво се случи.

Ръстът на цените на зърното – защо, докога и какво следва от това

Николай Вълканов / 13.07.2012
Цената на пшеницата се устреми уверено нагоре и премина границата от 400 лв./тон през изминалата седмица. Тъй като реколтата в България се очертава добра въпреки тежката зима – около 3,8-4 млн. тона по различни оценки, това породи вълна от коментари и предположения за причините за поскъпването. И понеже в България цените често биват „помпани“ от „спекуланти“, е редно да отбележим какви са фундаменталните фактори.

Какво търгуваме с трети страни?

Десислава Николова / 13.07.2012
Последните данни за външната ни търговия показват рязък скок на износа за трети страни през месец май, с 25%, което пък е била основната причина за ускоряване на ръста на целия ни износ до 10,7% на годишна база. В същото време вносът от трети страни също се засилва през последните 2 месеца, като ръстът му през май е близо 25% спрямо 22% през април.

ВАЖНО: Към 90% от предприемачите: следете страницата на социалното министерство

Светла Костадинова / 13.07.2012
Оказва, че министърът на труда и социалната политика скоро ще издаде заповед, чрез която договореното в преговори, в които не сте участвали, от организации, в които не членувате, ще важи и за вас.

Стажът - задължителен

Красен Станчев, Явор Алексиев / 13.07.2012
Представете си, че сте средна по размер фирма (колкото и условно да е това определение) и имате над 90 работници. Като вас са още около 5 000 фирми. Наскоро профсъюзите и правителството стигнаха до извода, че би трябвало с промени в Кодекса на труда да ви задължат да приемате на работа 5% стажанти.

Възходът на световните бирници

Ричард Ран** / 13.07.2012
Конституцията дава на Конгреса изключителното право да облага американците на федерално ниво. И въпреки това, Конгресът продължава да подарява тази най-важна отговорност на международни организации, най-опасната измежду които е базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).