"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Как ще ги стигнем инвеститорите?

Калоян Стайков / 15.06.2012
С този темп и манталитет на работа на управляващите не просто ще си изгоним инвеститорите, но, както се казва, дори и срещу тях да тичаме, няма да можем да ги настигнем. Ако правителството продължава в същия дух, нищо чудно и малкото инвестиции, които привличаме в момента – 1,3 млрд. евро през 2011 г. на фона на 9 млрд. евро през 2007 г., да секнат. Тогава нито ниските данъци и ниските разходи за труд, нито разумната фискална политика ще ни спасят.

Кой плаща фермерските субсидии в ЕС?

Николай Вълканов / 15.06.2012
Със задълбочаването на европейската дългова криза и растящата необходимост от орязване на публични харчове, данъкоплатците на Стария континент ще стават все по-чувствителни към различни непродуктивни държавни харчове.

Новото старо другарче на България

Васил Николов* / 15.06.2012
От присъединяването на страната ни в елитния европейски клуб, търговските взаимоотношения с основните ни партньори претърпяха драстични промени. Докато коментарите по износните ни пазари често се фокусират върху Гърция заради кризата там и ефектите й върху България, експанзията на Румъния като основна дестинация за българския износ след 2007 г. често остава на заден план.

Да те мотивират идеи и хора

15.06.2012
Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, е номер 29 в класацията на в. „Капитал” 100-те най-влиятелни жени в България, публикувана на 7 юни 2012 г.

Български пощи: Как НЕ подобряваме конкурентоспособността си

Явор Алексиев / 15.06.2012
Как може едно предприятие, регистрирало 9 млн. лв. загуба за последната година, отделящо по 1 млн. лв. за поддръжката на почивни станции и по 2 лв. и 49 ст. на човек за повишаването на квалификацията на нискоквалифицирания си и застаряващ персонал, да бъде конкурентоспособно? Ами не може.

Налудничави идеи за изменения в закона за туризма

Климент Стефанов* / 15.06.2012
Миналата седмица излязоха поредните недомислени идеи за промяна на закона за туризма. Гръмко се тиражираше, че предложенията за промяна идват от местния бизнес в Слънчев бряг. Идеята е да се намери механизъм за ограничаване на т.нар. „алкохолен туризъм”, тъй като според хотелиерите това е причината богатите клиенти да не посещават нашите курорти.

Малък бизнес и голяма търговия [i]

Красен Станчев / 15.06.2012
Изглежда, че правителството е намерило виновник за уж неприятното положение на малкия бизнес у нас и че дори е разкрило причината за него. Това си личи от обещания от министър Добрев проектозакон за изменение и допълнение на закона за защита на конкуренцията и пространна оценка на въздействието на предполагаемите ефекти от неговото въвеждане.

Грешните инструменти за работата*

Ричард Ран** / 15.06.2012
Представете си, че сте опитен сърдечен хирург и пациентът ви се нуждае от сърдечен клапан, но вместо скалпел, с който да направите разрез, ви е дадена лъжица. Да разчитаме на Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) да излекуват липсата на работни места няма да е много по-ефективно, отколкото да дадем на хирург лъжица.