"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 08.06.2012

По стар български обичай, след поредното значимо негативно събитие в държавата, загрижени управници се размърдаха и мълниеносно предложиха законодателни „решения” на подобни проблеми занапред. Няколко седмици след земетресенията край Перник вече упорито се говори за задължително застраховане на недвижимото имущество.

Губещите предприятия на държавата - за няколко (стотици милиона) лева повече

Десислава Николова / 08.06.2012
От средата на 2010 г. Министерството на финансите публикува тримесечни и годишни данни за финансовото състояние на държавните компании на своята интернет страница, които по една или друга причина някак остават встрани от общественото внимание. В същото време тези отчети дават ценна информация за това кои държавни дружества са печеливши и кои трупат загуби с години.

Защо си избираме лекар и екип?

Калоян Стайков / 08.06.2012
Много често, когато някой човек или група в България изпитват затруднения или имат проблеми, се чуват призиви държавата да направи нещо. Още по-често обаче държавата взема мерки уж с добри намерения, но накрая се оказва, че те не само не са имали желания ефект, ами и са създали други проблеми. Честа причина за това е, че не се знае точно какъв проблем трябва да се разреши.

100 евро „плоска“ субсидия за земеделие в ЕС – възможни ефекти

Васил Николов* / 08.06.2012
С наближаването на новия програмен период за бюджета на Европейския съюз все по-актуален става въпросът за промените, които ще настъпят в Общата селскостопанска политика (ОСП). В доклад, публикуван през 2011 г., група икономисти изследва ефектите от хипотетично въвеждане на плоска система на директни плащания в целия Европейски съюз като алтернатива на сегашната система.

Глупост 5 звезди

Николай Вълканов / 08.06.2012
Услугата ол-инклузив да се предлага само в 4 и 5-звездни хотели и в тези тризвездни хотели, които имат капацитет да изхранват поне 60% от легловата си база. С тази умопомрачителна идея излезе Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през седмицата, тъй като попаднала на „фрапантни“ случаи на несъответствие между размера на легловата база и броя места за хранене.

Затягане на примката

Николай Вълканов / 08.06.2012
Някак между другото, без много шум и широко обществено обсъждане, на 31 май беше приет новият Закон за виното и спиртните напитки (ЗВСН) на второ четене в Народно събрание. Дори при не особено задълбочено четене на над 100-те страници на новия закон е трудно да си представим как той ще отговори на така заложените цели.

Загиват ли пощите?

Явор Алексиев / 08.06.2012
Облаците над „Български пощи” продължават да се сгъстяват. След като приключи 2011 г. с нетна загуба от 9,2 млн. лв., при нетна печалба от 446 хил. лв. за 2010 г., компанията отчете и 3,6 млн. лв. нетна загуба за първото тримесечие на 2012 г.

Ран: Облагането става глобално*

Ричар Ран** / 08.06.2012
Коя държавна единица има правото да ви облага – местното, регионалното или щатското правителство, федералното управление или мултинационални организации като ООН, Световната банка и Световната здравна организация? Причината този въпрос да става толкова важен е, че увеличаващ се брой политически властни хора и институции призовава за глобални данъци на неща като финансови транзакции, тютюн, захар и въглеродни емисии.