"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Шарлатаните и икономиката

Петър Ганев / 11.05.2012
"Голямата рецесия” започна през 2008 г. и по своята същност предполагаше някакъв фундаментален дебат и интелектуален ренесанс на тема икономическо развитие на съвременното общество. Истински сблъсък на идеи обаче така и не се случи. Сякаш взе връх надеждата за някакво магическо възстановяване, което да върне нещата така, както си бяха преди кризата.

Добре за държавните служители, на ред са останалите

Десислава Николова / 11.05.2012
Похвално е, че най-накрая се гласуваха промените в Закона за държавния служител, които са част от по-широката реформа на заплащането в администрацията. Промените са добре дошли, но не трябва да се спира дотук.

(Не)видимата икономическа политика

Светла Костадинова / 11.05.2012
Всяко действие/бездействие на правителството има ефект върху гражданите и бизнеса. У нас по-често администрацията няма никаква представа за реалните ефекти, тъй като тя забелязва само видимите и незабавни резултати, но не се интересува от невидимите и дългосрочни ефекти.

Обвиняват икономиите*

Ричард Ран** / 11.05.2012
Отричането на икономиите води до колективно икономическо самоубийство в Европа и САЩ. В неделя французите избраха президент социалист, който иска да увеличи данъците на тъй неуловимите богаташи и да продължи да харчи сякаш утрешния ден няма да дойде.

Кои от внесените през тази седмица законопроекти трябва да бъдат разглеждани (7-9 май 2012)

11.05.2012
Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, Законопроект за ратифициране Изменението на Заемното споразумение (Втори проект за улесняване на търговията и транспорта) между Република България и Mеждународната банка за възстановяване и развитие

Държавата-майка отново трябва да решава спорове

Калоян Стайков / 11.05.2012
Споровете между българските производители на хранителни продукти и големи търговски вериги като Metro, BILLA, ХИТ и др. все повече приличат на препирни между малки деца, които след поредния „инцидент“ се обръщат за помощ към майка си.

Европейски рецидив

Явор Алексиев / 11.05.2012
Това, което притиснатите до стената от електоратите си европейски лидери трябва ясно и недвусмислено да обяснят на европейските граждани, е че фискалната дисциплина не е противовес на икономическия растеж.

Европейски уеб портал посветен на свободния пазар

ИПИ / 11.05.2012
Стартиралият портал 4liberty.eu е създаден с идеята да се превърне в платформа, върху която експерти и интелектуалци, представители на либералния свят в Централна и Източна Европа, да могат да споделят своите мнения и идеи.