"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Калоян Стайков / 04.05.2012

Логиката би продиктувала държавата да остави всеки предприемач и всяка компания сама да вземе решение дали и кои точно от работниците им заслужават по-високо възнаграждение, дали компанията може да си го позволи и с колко точно да увеличи заплатите. Всичко останало прилича на правене на помен с чужда пита.

Популизъм в пощите

Явор Алексиев / 04.05.2012
Евтиният популизъм винаги е излизал скъпо на българските данъкоплатци. “Социалната услуга”, която “Български пощи” предоставя, си има и социална цена, чийто размер следва да съответства на степента на обективната нужда от предоставянето ѝ.

Защо очевидните реформи никога не се приемат?*

04.05.2012
Зад всяко status-quo съществува сложна мрежа от интереси на хора, институции и компании, които биха били нарушени от промяната, и поради това я спират. Икономистите наричат това взаимодействие между губещи, победители и вземащите решения „политическата икономика” на реформите.

За кого работи министърът?

Николай Вълканов / 04.05.2012
Министърът на храните Мирослав Найденов обича да се заиграва с тази струна от българската душевност и мине се не мине някой и друг месец въвежда поредната регулация, която уж цели да предпази интереса на потребителите.

Администрацията онлайн, а не по страната

Петър Ганев / 04.05.2012
През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация или иначе казано, идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове. Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема, като изнасянето на администрацията.

Умишлената небрежност на Гайтнер*

Ричард Ран** / 04.05.2012
Разглеждайки действията и думите на г-н Гайтнър, можем да заключим, че той съзнателно се опитва да унищожи икономиката на САЩ, че няма достатъчен брой мозъчни клетки за да върши работата си, или че егото и желанието му да угоди на шефа си и други икономически непросветени лица, водят до съзнателна небрежност отново и отново.