"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 12.04.2012

Като цяло данните за първите месеци на 2012 г. показват, че България няма да бъде подмината от започналата в края на 2011 г. рецесия в ЕС. Изглежда все по-вероятно и ние да отбележим свиване на икономиката през първото тримесечие на 2012 г., което може да продължи и в следващите тримесечия. Отражението на европейската рецесия вече се вижда в данните ни за износа и промишленото производство. Предвид всичко това, крайно време е управляващите да излязат с актуални прогнози за растежа и да започнат да вземат мерки за връзването на бюджета при един все по-реален сценарий за рецесия и у нас.

Всеки на парно докрай ще се грей

Явор Алексиев / 12.04.2012
Мина се, не мина месец, откакто Валентин Николов беше назначен за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма и вече заваляха първите му хитове. В припева на пилотния сингъл на Николов се пее: „Няма не искам, няма недей, всеки на парно докрай ще се грей!”

Рецептурник за фалити*

Калоян Стайков / 12.04.2012
Дали заради народопсихология, или заради нещо друго, в България правилните въпроси се премълчават до последно и излизат на бял свят едва post factum - било то след политически гаф, фалит на предприятие или трагедия в Студентски град.

Емисии на ДЦК – сметки без кръчмар

Калоян Стайков / 12.04.2012
В рамките на по-малко от два месеца Министерството на финансите (МФ) не реализира две поръчки за емисия на ДЦК – едната изцяло, на 9 април, и едната частично, на 27 февруари. Това предизвиква въпроса как така управляващите се хвалят с подобрена фискална позиция, на база на която искат от банките по-ниски лихви по кредитите за неправителствения сектор, а същевременно не иска да пласира държавни ценни книжа (ДЦК).

Знаете ли, че: харчим все повече за същия брой инвалидни пенсии?

12.04.2012
Увеличаващите се разходи като процент от БВП до 2005 г. не са изненадващи на фона на сериозното увеличение при отпуснатите пенсии. Обезпокоителното е, че след 2005 г. тези разходи продължават да се увеличават, с изключение на 2007 г., и то на фона на почти непроменени, а в някои години и по-малко отпуснати пенсии.

Фискалната девалвацията като лек за неволите в Еврозоната - може ли да работи?*

Иван Тодоров* / 12.04.2012
Проблемните страни от еврозоната са изправени пред трудно предизвикателство за възстановяване на конкурентоспособността без възможност за девалвация на валута си. Възможна ли е фискална девалвация, т.е. пренасочване на данъци от страна на работодателите към потребителите, да има благоприятен ефект в подобна ситуация?

Тиранията на подоходния данък в САЩ*

Ричард Ран ** / 12.04.2012
САЩ имат най-прогресивното (т.е. най-неравно) подоходно облагане в света. Най-долните 50 процента от хората с облагаеми доходи средно получават повече чрез данъчни бонуси, отколкото реално плащат като данъци, докато хората с най-високи доходи плащат силно непропорционална част от своите доходи под формата на данъци – въпреки мита, че Уорън Бъфет има по-малка данъчна ставка от секретарката си.