"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

30.03.2012

Институтът за пазарна икономика представя за шеста поредна година международния индекс „Право на собственост” 2012 (International Property Rights Index - IPRI), който отчита защитата на правата на интелектуална и физическа собственост в 130 държави по света, представляващи 97% от световния БВП. Тази година 69 международни организации, между които и Институтът за пазарна икономика, си сътрудничиха с Алианс „Право на собственост”, Вашингтон и програмата Hernando de Soto Fellowship, за да създадат шестия годишен Индекс „Право на собственост” 2012.

Мечешка услуга за тютюнопроизводителите

Николай Вълканов / 30.03.2012
Симпатиите на 50-70 хиляди гласоподаватели никога не са за пренебрегване, когато наближават избори. Водени от това правило, управляващите решиха да поискат нотификация от ЕС за финансово подпомагане на тютюнопроизводителите и през 2013 г. Това не беше особена изненада тъй като заявка в тази посока беше направена от министър Найденов още през февруари т.г. Новината, разбира се, бе посрещната с радост от бранша.

Рационалността vs държавата

Иван Тодоров* / 30.03.2012
От всички макроикономически проблеми най-чувствителен за индивидите се оказва безработицата. Според множество анализатори и теоретици[1] електоратът е склонен да оцени с много по-голяма тежест защитата на трудовите си интереси, отколкото например би оценил повишаване на ценовото равнище. Това дава огромен стимул на политиците да се опитват всячески да влияят на пазара на труда с цел да спечелят благоразположението на електората.

Мутацията Белене: гол тумбак с две централи

Красен Станчев / 30.03.2012
Вчера, една година след публикуването на нашия доклад, правителството на Борисов взе решение да спре проекта, отново поради икономически и фискални причини. На пръв поглед грозната гъсеница „Белене” се превърна вчера в две красиви пеперуди – паро-газова централата на площадката и нов блок в АЕЦ „Козлодуй”. Но тези две пеперуди са нарисувани само на тавана на въображението на правителството.

Развитие на пенсионните системи в ЦИЕ*

30.03.2012
От началото на икономическата криза през 2008 г. държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) приеха широка гама от пенсионните реформи за справяне както с краткосрочните, така и дългосрочните бюджетни предизвикателства. В краткосрочен план икономическата криза изостря вече високите нива на дълг и дефицит, които се увеличиха значително спрямо 2008 г. почти повсеместно в целия регион.

„(Без)Действието има последици: Причини и начини младите хора да участват в процеса на вземане на решения у дома и ЕС”

ИПИ / 30.03.2012
От 19 до 25 март 2012 г. във Велинград се проведе семинарът „(Без)Действието има последици: Причини и начини младите хора да участват в процеса на вземане на решения у дома и ЕС”, по Европейската програма „Младежта в действие”. В него взеха участие 21 младежи от България и Румъния, както и 8 експерта от партньорските организации – Института за пазарна икономика (ИПИ, България), Агенция за икономическо развитие – Варна (България), Института за либерални изследвания (ИЛИ, Румъния) и Сдружение „Младите хора променят Румъния” (Румъния).

Четвърти здравен министър – за късмет?

Калоян Стайков / 30.03.2012
Четвърти здравен министър идва с идеи за смели реформи в системата, като например повече пари за Бърза помощ, НЗОК да обявява поръчки за лекарства от името на болниците, за да може да издейства по-големи поръчкии съответно отстъпки и нов здравноосигурителен модел. И ако първите две идеи изглеждат като закърпване на положението или решаване на проблеми, които управляващите сами си създадоха, то третата идея звучи много добре.

Не на данъчната амнистия

Петър Ганев / 30.03.2012
През тази седмица отново се възроди идеята за т. нар. данъчна амнистия, тоест всеки длъжник на хазната да се издължи, като всички лихви му бъдат опростени. Още се обмислят различни варианти, било то дали амнистията да се отнася за невнесени данъци или осигуровки, или и за двете, но така или иначе идеята по своя смисъл е ясна, независимо от избраната формула и обхват. Тезата за данъчна амнистия се появява регулярно в общественото пространство, като нормално набра повече сила в тежките години за бюджета – обсъждаше се и при дебатите за т. нар. „антикризисни” мерки през 2009-2010 г.

Знаете ли че: България има един от най-големите дефицити в социално-осигурителните фондове в Европа

30.03.2012
България е с един от най-значителните дефицити в социално-осигурителните фондове сред 27 европейски държави, достига 1,1% от БВП към 2010 г. По-лоши са резултатите единствено на Франция, Литва и Латвия. Интересно е да се отбележи, че през 2001 г. България няма подобен проблем - социално-осигурителните фондове са на плюс от 0,6% от БВП. Откъде идва тази драматична промяна?

ИПИ започва нов проект - GIFTED

ИПИ / 30.03.2012
Проектът GIFTED има за цел да развие и тества модел за иновативно финансиране на обучението на възрастни, който се основава на концепцията на револвиращ фонд, акумулиращ публични и частни средства, чиито постъпления след това се използват за обучение на възрастни.

Край на републиканския хленч срещу свръхрегулациите*

Ричард Ран** / 30.03.2012
Миналата седмица Върховният съд единодушно се произнесе срещу Агенцията за опазване на околната среда (АООС, Environmental Protection Agency, EPA). АООС наказа двойка за нарушаване на Закона за чиста вода. Тя заяви, че тяхната собственост е „блатиста местност” и че ще ги глобява до 75 000 долара на ден – но там нямаше дори вода и нямаше юридическа обосновка за това действие. Къде са членовете на Конгреса, чието финансиране позволява на АООС да упражнява такава тирания?