"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Николай Вълканов / 09.03.2012

Ако човек следи темата с растящите цени на яйцата в медиите, в някакъв момент неминуемо ще започнат да му се привиждат кожодерски настроени спекуланти на всяка крачка и един героичен министър на земеделието, който се опитва да овладее поскъпването. Реалността обаче е малко по-различна.

Паркирай трудно

Иван Тодоров* / 09.03.2012
Наскоро беше публикуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за организация на движението на територията на Столична община. Въпреки предизборното обещание на Йорданка Фандъкова, че няма да вдига таксите за паркиране, очевидно това ще се случи.

Данък „Старини”*

Петър Ганев / 09.03.2012
През последните дни отново се появи идеята за въвеждането на т. нар. „данък старини”. Всъщност става дума за нова осигуровка, която ще плаща всеки работещ, а средствата ще се използват за грижа за възрастните. Така например, ще се изграждат центрове за възрастни хора, изпаднали в тежко състояние поради болест, дълбока старост или липса на близък, който да се грижи за тях.

БВП – ръст или спад, дефлация или инфлация?

Десислава Николова / 09.03.2012
Стана традиция данните за брутния вътрешен продукт да пораждат недоумение и да повдигат повече въпроси, отколкото да дават отговори. Този път числата за четвъртото тримесечие на 2011 г. озадачиха неeдин икономист с факта, че през последното тримесечие брутният вътрешен продукт е бил номинално по-нисък спрямо година по-рано, т.е. в текущи цени имаме свиване на икономиката със значителните 2,8% на годишна база. Изненадата обаче дойде от обявения положителен ръст на икономиката за четвъртото тримесечие в постоянни цени (0,3% на годишна база според сезонно неизгладените данни и 1,6% според изгладените).

Знаете ли че: инвалидните пенсии нарастват над 2,5 пъти между 2000 и 2010 г.

09.03.2012
Когато се говори за инвалидни пенсии, често се пренебрегват инвалидните пенсии, плащани от държавния бюджет и се фокусира вниманието само върху тези, покривани от Националния осигурителен институт. Статистиката обаче показва, че броят на инвалидните пенсии, плащани от републиканския бюджет, нараства по-бързо през периода 2000-2010 г. и през 2010 г. вече превишава тези, финансирани от НОИ.

„Сиви” реалности*

Петър Ганев / 09.03.2012
Българската икономика е най-сива в цяла Европа и няма никаква връзка между размера на данъците от една страна, и укриването или неплащането им от друга. Тази новина плъзна из родните медии и бе представена като неопровержима истина, която произлиза от някакво сериозно европейско изследване. Че ни е голяма сивата икономика, общо взето си го знаем, но “откритието” за липсата на връзка между данъчната тежест и укриването на данъци привлече внимание. Какво ли е това изследване, което е открило, че хората са по-склонни да си плащат данъците, когато те са по-високи?

Лудост, убиваща работни места*

Ричард Ран ** / 09.03.2012
В пресата текат много дискусии около новите екологични регулации на администрацията, които убиват заетостта, например забрани срещу въглищни централи и сондажи за нефт и газ. Пресата, обаче, е по-малко фокусирана върху ликвидирането на заетостта от страна на новите финансови регулации, които могат в крайна сметка да закрият десетки милиони работни места.

Кои от внесените в парламента законопроекти трябва да се разглеждат (3 - 6 март 2012)

09.03.2012
Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, Законопроект за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча, Законопроект за изменение на Закона за устройство на територията, Законопроект за изменение на Закона за горите, Законопроект за допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, Законопроект за допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи