"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 24.02.2012

Очевидно негативната реакция на обществото към планираното използване на парите в Сребърния фонд за плащания по държавния дълг не разколеба вярата на министъра на финансите в морала на една такава операция. Както става ясно от интервю на министър Дянков отпреди дни, до две седмици ще са готови промените в закона за Сребърния фонд (официално наименован Закон за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система), с които ще се разреши на фонда да инвестира активите си в държавни и общински ценни книжа на българската държава.

Петролни неволи

Явор Алексиев / 24.02.2012
Нека си го кажем направо - Европа за пореден път зрелищно се простреля в крака, на фона на възторжените звуци на американската геополитическа свирка. Визираме, разбира се, дълбокомисленото ембарго, което ЕС наложи върху вноса на ирански петрол с цел “санкционирането на режима заради опитите му да се сдобие с ядрено оръжие”.

Данъчни съвети за кандидатите на Републиканската партия*

Ричар Ран** / 24.02.2012
Господин Обама изглежда не е научил нищо от грешките на първия президент Буш. Той многократно се задължи да не увеличава данъците на тези, които имат под 250 000 долара годишен доход и да направи всичко възможно да увеличи броя на работните места. Засега той всъщност е подписал 21 увеличения на данъци.

Кои от внесените в парламента законопроекти трябва да се разглеждат (20-24 февруари 2012)

24.02.2012
Законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, Законопроект за ландшафта, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народни армия

Доходите ни не са „изкуствено занижени”

Петър Ганев / 24.02.2012
През последните седмици из родните печатни медии тихомълком се прокрадва следната теза – българите получават два пъти по-малко, отколкото заслужават. Първи този извод прави Валери Найденов на страниците на в-к „24 часа” (виж „Президентът леко обърка числата”), където твърди, че производителността на българина е 44% от средното за Европа, а доходите му са едва 20% от средноевропейските. Всички цитирани данни идват от Евростат и са верни, тоест могат лесно да бъдат намерени на сайта на европейската статистика. Проблемът по всичко личи е в неразбирането на самите данни и съпоставянето на несъпоставими неща.

Как държавата може да опорочи и най-прозрачната процедура

Николай Вълканов / 24.02.2012
В цялата какофония около добивa и продажбата на дървесина, за обикновения зрител става все по-трудно да се ориентира кой за какво се бори и откъде идва проблемът. Ако такъв изобщо има. По принцип продажбата на дървесина през стоковата борса е нещо хубаво – търговията ще става по значително по-прозрачен начин, отколкото досега (по последни данни от 2010 г. 83% от дървесината е продадена чрез пряко договаряне). Именно това може би е една от причините за истерията, която настана сред бизнеса – договарянето на цени и количества на конкурентен принцип ще понижи печалбите на тези играчи, които досега са се договаряли „на тъмно“ и съответно ще намали загубите за държавата.

Фискални правила: преглед на литературата, приложение и препоръки за България

ИПИ / 24.02.2012
На 23 февруари 2012 г. Институтът за пазарна икономика публикува доклад за фискалните правила, смисъла зад използването им, тяхната употреба на практика, а също прави преглед на правилата в България и дава препоръки за развитието им.