"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

20.01.2012

Развихрилата се дългова криза в Европа направи дебатa за фискалните правила неизбежен, а последните развития потвърдиха сериозността на ситуацията и нуждата от адекватни решения. Докато на европейската сцена вече се разписват конкретни правила за по-строга бюджетна дисциплина в рамките на ЕС, съдбата на родния „Пакт за финансова стабилност” остава неясна. Институтът за пазарна икономика организира кръгла маса под надслов "Фискалните правила - варианти за България"

Разхищението на храна: новата цел на регулаторите в Брюксел

Десислава Николова / 20.01.2012
Темата за разхищението на храна в европейските страни отдавна занимава институциите на ЕС. Миналата седмица Европейският парламент прие дълго подготвяна Резолюция, призоваваща за „спешни мерки за намаляване разхищението на храна в ЕС наполовина до 2025 година” и в същото време, „за подобряване достъпа до храна на нуждаещи се граждани в ЕС”.

За сръбските стимули и привлечените инвестиции в България

Калоян Стайков / 20.01.2012
Криза е. Инвестициите са малко, а държавната агенция, която трябва да привлича чуждестранни инвеститори – Българска агенция за инвестиции (БАИ), се оправдава, че те не идват, защото в други страни предлагат по-добри стимули. Дори и да е така, от това не следва автоматично, че тези страни привличат повече преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в сравнение с България.

Мрачни прогнози и бледи надежди

Явор Алексиев / 20.01.2012
Ревизираните прогнози за растежа на световната икономика, които Световната банка (СБ) публикува през изминалата седмица, не изненадаха никого. Задълбочаването на дълговата криза в Европа и неуспешните опити на европейските лидери да възвърнат доверието на пазарите в стабилността на общата валута бяха достатъчни предпоставки за забавяне на и без това мудното възстановяване на световната икономика. Това, което привлече вниманието в януарския доклад на СБ, беше значителното внимание, обърнато на рисковете, които надвисналата над Европа рецесия вещае за развиващите се икономики и България в частност.

Знаете ли, че: пенсионерите намаляват, а разходите се увеличават?

ИПИ / 20.01.2012
Публикуваната миналата седмица графика за реалния ръст на разходите за пенсии и БВП през годините предизвика сериозен дебат, каквато беше и целта на публикацията. Една от тезите, които се откроиха в дебата, е че разходите за пенсии се увеличават, защото населението застарява, което води и до ръст на пенсионерите. Друга теза, която беше издигната, е, че по-правилно е не да се гледа годишният ръст на разходите за пенсии, а техния дял в БВП. В отговор на тези коментари, тази седмица избрахме да покажем динамиката на разходите за пенсии като дял от БВП и броя пенсионери.

Приказка за две малки страни*

Ричард Ран ** / 20.01.2012
Кайманите са богати, а Белиз е беден. Защо? И двете са малки карибски държави с един и същ климат и приблизително идентични расови групи като наследство. Приличат си също по това, че и двете бяха англoговорящи британски колонии. Белиз (бившият британски Хондурас) получи своята независимост през 1981 г., докато Кайманите все още не са напълно независими, но имат самостоятелно управление на местно ниво, своя собствена валута, закони и наредби.

Южна Европа пренебрегва свободата и губи А-та

Петър Ганев / 20.01.2012
Решението на „Стандарт енд Пуърс” да понижи кредитния рейтинг на девет държави от еврозоната нормално предизвика много реакции и коментари. Европейските лидери побързаха да се „усъмнят” в правотата на агенцията и преобърнаха въпроса в едва ли не чисто политически.

Окупирай себе си!

Красен Станчев / 20.01.2012
Тъй като някой ме е включил в грапата „Окупирай България!” (ОБ), аз се чувствам длъжен да споделя своето мнение. По повод масовите движения, преди да се зачева ново, не е излишно основателите да се запознаят с теорията за тези движения. Един добър източник е книгата на Ерик Хофър “Истинският вярващ: Мисли за природата на масовите движения”, издадена на български от ИПИ.

Българската позиция в ЕС за малките предприятия: РГ 27 Vs РГ 15

Петър Ганев / 20.01.2012
Как се определя българската позиция на европейско равнище? Води ли се обществен дебат или решението се взима някъде из дебрите на администрацията? Тези въпроси станаха изключително актуални покрай срещите за „спасяване” на еврото, но продължават да се пренебрегват по отношение на всякакви други „злободневни” теми. Последният пример за това е изготвянето на българската рамкова позиция относно предложение за Директива на ЕП и на Съвета относно годишните финансови отчети,

ИПИ сред първенците в Централна и Източна Европа

ИПИ / 20.01.2012
На 18 януари 2012 в Ню Йорк беше представен световния годишен индекс на мозъчните тръстове, изготвен от Университета в Пенсилвания, САЩ за пета поредна година. В категорията „Топ мозъчни тръстове в Централна и Източна Европа” Институтът за пазарна икономика заема 29-то място.