"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: ИПИ / 13.01.2012

Хонконг, Сингапур и Австралия подобряват резултатите си и запазват челните три места в Индекс на икономическата свобода 2012 на фондация „Херитидж” и „Уолстрийт Джърнъл”. България се представя по-добре от средното за света в повечето категории, но изостава от другите европейски страни и е далеч от най-свободните икономики в света.

Ще се реформираме ли, няма ли да се реформираме?

Явор Алексиев / 13.01.2012
Пълното либерализиране на пощенските услуги в Европа си има крайна дата – 31 декември 2012 г. Решението на държавата е ясно – на този етап няма да продаваме пощите, а ще се опитаме да ги реформираме, да ги направим конкурентоспособни и печеливши. С оглед на очакванията за загуба от над 10 млн. лв за 2011 г., и половинчатите опити за структурна реформа на компанията през последните няколко години, подобна позиция може да звучи обнадеждаващо само за незапознати с „иновативността” на родната администрация наблюдатели.

Знаете ли, че: разходите за пенсии реално растат по-бързо от икономиката?

ИПИ / 13.01.2012
От тази седмица ИПИ започва публикуването на любопитни и малко известни факти за състоянието на пенсионната система в България. Целта ни е да покажем натрупаните проблеми и дисбаланси в нея и да стимулираме дебат за възможните решения. Тази седмица избрахме да ви представим реалните темпове на промяна на разходите за пенсии и БВП в периода 2000-2010 г.

По-строги фискални правила – Дания може да няма нужда от тях, но ние имаме

Калоян Стайков / 13.01.2012
През изминалата седмица Дания се изрази резервирано относно въвеждането в конституцията си на договорените на срещата на върха на 8-9 декември 2011 г. нови фискални правила за страните-членки на Европейския съюз (ЕС). Страната се изказа предпазливо относно възможността за въвеждане на подобни правила на конституционно ниво, тъй като датските закони изискват всяко прехвърляне на правомощия от национално на европейско ниво да става след референдум. Преди някой да си помисли, че след като те могат, значи и ние можем, трябва да е кристално ясно, че фискалните политики на двете страни се различават значително.

Добър водещ индикатор ли е бизнес климатът?

Десислава Николова / 13.01.2012
Всеки месец Националният статистически институт публикува оценката на пул от мениджъри за стопанската конюктура в четири широки сектора (промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги) и техните краткосрочни очаквания. При наличието на регулярно публикувана и достатъчно подробна информация за т.нар. „бизнес климат” от 1997 насам, логичен е въпросът дали този индикатор има някаква обяснителна сила за това, което се случва в момента в икономиката и това, което предстои да се случи в следващите месеци.

Снукър – любимото развлечение на демократите*

Ричард Ран** / 13.01.2012
Републиканците сами позволиха да бъдат изиграни (от англ. "snookered*) през изминалата година, като не настояха за „обичайния ред”, при който се изисква от Сената и Камарата да приемат бюджетна резолюция, която да постави рамка на общите разходи. При приемането ѝ комисиите, които одобряват бюджетни разходи, щяха да вземат своите решения в нейните рамки. Камарата почтенно се съгласи със Закона за бюджета и прие резолюцията, за разлика от Сената. Факт е, че този Сенат, контролиран от демократи, не е приемал бюджетна резолюция от три години.