"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 06.01.2012

Плътно до 20 април ще работят българите, за да си платят данъците през 2012 г. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света се знае като Tax Freedom Day.

Къде държи БНБ валутните си резерви?

Десислава Николова / 06.01.2012
Покрай валутната криза с периферните страни в еврозоната, се появиха не едно или две смели изказвания за рисковете, произтичащи от активите, в които е инвестиран валутният ни резерв. Без да цитираме конкретни автори и изказвания, коментарите обикновено бяха в следния дух: „БНБ инвестира почти всичките си валутни активи в ценни книжа на страни от еврозоната, а тези книжа стават все по-рискови”.

Субсидии и капиталови трансфери към 15 държавни предприятия

Боряна Даскалова* / 06.01.2012
С началото на новата година управляващите обявиха, че идва ред на нова вълна приватизация. Новината е добра, имайки предвид големия брой предприятия, които все още функционират като държавна собственост, т.е. животът им е поддържан на държавни системи. А системите са годишните субсидии и капиталови трансфери, които се правят от централния бюджет и от тези на различните ведомства към отделните предприятия.

На практика управляващите искат картел за банковите лихви

Калоян Стайков / 06.01.2012
Не измина и една седмица от новата година преди да се чуят поредните коментари за това, че банковите лихви по кредитите били необосновано високи. Изненадващото е, че този път популистичният коментар, експлоатиран в миналото от опозицията, дойде именно от финансовия министър Симеон Дянков, който планира да покани представители на Българската народна банка и Асоциацията на банките в България (АББ) на среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) до края на януари, където да се обсъди ситуацията.

Сбъркани реформи в сбъркана система

Явор Алексиев / 06.01.2012
Като за добре дошли в новата година, управляващите забъркаха поредната ТЕЛК-каша. Поводът са промъкналите се в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавното обществено осигуряване за 2012 промени в Кодекса за социално осигуряване, които увеличават степента и обхвата на административнонаказателната отговорност, на която подлежат експертите от лекарските комисии, които неправомерно издават/са издали решения.

Виновните за финансовия колапс*

Ричард Ран** / 06.01.2012
На 28 декември „Файненшъл таймс” излезе с новината: „Китай отново надмина САЩ по първични публични предлагания и се утвърди на лидерската позиция.” Как се стигна до там, че от 2008 г. насам, държава самопровъзгласила се за комунистическа привлича повече капитал и има повече нови фирми излизащи на борсата от големия бастион на капитализма и свободния пазар – САЩ?

Кои от внесените в парламента законопроекти трябва да се разглеждат (28 декември 2011 - 6 януари 2012)

Петър Пенев* / 06.01.2012
Законопроект за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни решения и решения за пробация с оглед упражняване на надзор върху пробационните мерки и алтернативните санкции, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за горите, Законопроект за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта