"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 14.10.2011

Административното прахосване на пари продължава да ражда все по-екстравагантни идеи. През последната седмица научихме, че държавата ще хване 10 000 безработни, ще ги обучава два-три месеца как се прави бизнес, след което 2 500 от тях ще получат безвъзмездно по 20 000 лева за да развият своята бизнес идея. И всичко това - с европейски пари. Каква по-хубава новина?

Митове за социалната държава

Явор Алексиев / 14.10.2011
Между 1870 и 1936 г. Швеция е най-бързо развиващата се страна в индустриализирания свят. Изключително ефективната трансформация на страната от изостанала аграрна икономика в модерна индустриална страна е рядко споменаван и в същото показателен пример за ефективността на свободните пазари.

Немислещи финансови регулатори*

Ричард Ран ** / 14.10.2011
Президентът Обама отново показа, че не разбира икономическата и финансова политика като атакува банките, които реагираха на законодателството, въвеждащо контрол върху цените, което той подписа в закон.

Кого защитава новият закон за хазарта

Десислава Николова / 14.10.2011
Мине се, не мине време и „вредната” хазартна дейност попада в полезрението на регулаторите. Приемат се поправки в закона за хазарта с най-различни мотиви, които успокояват ситуацията за няколко месеца, преди следващите поправки да станат факт.

Нобелова награда за некейнсианци*

Дейвид Хендерсън / 14.10.2011
В понеделник Комитетът за връчване на Нобеловите награди обяви победителите за 2011 в областта на икономиката: Томас Сарджънт от Ню Йоркския университет и Институцията Хувър към Станфордския университет, и Кристофър Симс от Принстънския университет. Наградата им беше връчена заради тяхното „емпирични изследвания върху причините и ефектите в макроикономиката”.

Лекция на Томас Сарджънт пред студенти от Калифорнийския университет в Бъркли*

Томас Сарджънт / 14.10.2011
Възможно е едно поколение да прехвърли плащането на сметките на следващите поколения. Именно това правят правителствените дългове и американската система за социално осигуряване.