"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 07.10.2011

Наличието на гаранции за спасение на банките от страна на правителствата (макар и негласни, за разлика от явните гаранции в случая с ЕФФС) променя поведението на банките към по-рисково, тъй като де факто рискът не се носи от тях. Преди 2-3 години банките имаха в балансите си губещи активи, свързани с т.нар. нискокачествени ипотеки и техните деривати. Сега отново имат токсични активи – този път на затънали в дългове правителства с покачващ се риск от неплатежоспособност.

МВР – приказка без край

Калоян Стайков / 07.10.2011
Според вносителите на предложението за промени в закона – МВР и МИЕТ, подобен лиценз е нужен, защото частните охранителни фирми са поставени в неравнопоставено положение като плащат за лиценз, обяснява в. „Дневник”. Това е точно толкова валидно, колкото да накарат компаниите да плащат патенти, когато в тях се извършва машинописна/копирна дейност или се прави кафе, защото частни компании, които се занимават с такава дейност, дължат патентни данъци.

Ябълката на БДЖ

Петър Ганев / 07.10.2011
Заемите за БДЖ не идват, в Министерски съвет текат срещи за бъдещето на железницата, започна процедура за приватизация на товарните превози, липсват няколкостотин вагона – това са само част от новините, които напоследък се въртят около родната железница.

Марксизмът без маска

Петър Ганев / 07.10.2011
В това, че някакви работодатели и някакви синдикати са се разбрали за нещо в някакъв сектор няма нищо лошо. Нека си подпишат споразумение и да си го спазват. Но не и да го налагат на другите. Те нямат право да налагат насила регламенти на другите в сектора – работодатели и работници, които не са част от въпросните колективи.

Кой успя да се откачи от синдикатите и минималната заплата

Зорница Славова / 07.10.2011
Тази седмица отново има новини около повишаването на минималната работна заплата (МРЗ). След като от 1 септември под натиска на синдикатите тя се повиши с 30 лв. до 270 лв., правителството започна да се притеснява как ще върже бюджета, след като редица плащания трябва също да се увеличат.

Една история от Facebook

07.10.2011
Мой приятел, който в момента притежава ферма, наскоро получи субсидия от 3 000 паунда от Агенцията по селско стопанство, за да не гледа прасета. Бих искал и аз да се включа в бизнеса “неотглеждане на прасета”.

Размисли върху свободата*

Ричард Ран** / 07.10.2011
Много англоговорящи използват термините „freedom” и “liberty” (свобода на английски) взаимозаменяемо, но тези термини имат различно значение. Повечето езици имат само една дума за свобода, а някои езици нямат думите, които да обяснят тези понятия в английския език.