Непосилната лекота на законите
Явор Алексиев / 21.09.2011
... Непрекъснато увеличаващият се брой на законовте и подзаконовите нормативните актове е по-скоро свидетелство за липсата на далновидност от страна на законодателя, отколкото за обективно възникнала нужда за регулирането на нововъзникнали отношения. Нито законодателите, нито адресатите на нормите имат интерес от прекалено честата промяна на нормативната уредба. Фактът, че голяма част от законите биват изменяни още по време или скоро след влизането им в сила показва липсата на системност и задълбоченост при съставянето им. За всеки е пределно ясно, че това може само и единствено да вреди на местния бизнес и да отблъсква инвеститорите.
Откраднатият данък върху богатството*
Ричард Ран** / 21.09.2011
Този ограбващ данък върху богатството може би е най-големият данък, въвеждан някога върху американците. Въпреки това, де факто никой не знае за него. Най-безкрупулното нещо по отношение на него е, че ще бъде въведен върху най-отговорните и възрастни граждани по най-непропорционалния начин. Така, реалното данъчно бреме върху американските спестители отбеляза рекордни нива.
Покана за премиерата на „Човешкото действие”
21.09.2011
"Човешкото действие" на Мизес вече и на български
Ново в Икономическата библиотека (19 – 21 септември 2011)
21.09.2011
Нови книги в библиотеката
Сивата икономика в България: състояние към средата-края на 2010 г.
21.09.2011
Правителствената политика от последните четири-пет години се отличава с явно неразбиране на икономическата свобода и това неразбиране се оправдава с т.нар. борба срещу „сива икономика”. Резултатът е възстановяване на навиците за ръчно управление на отделни стопански отрасли от правителството, полицейщина спрямо бизнеса, ощетяване на потребителите чрез фиксиране на цени от администрацията – от тези на такситата до стойността на минималната работна заплата и пенсионните прагове.
Няма мое, няма твое – общо е Берое
Калоян Стайков / 21.09.2011
Сделката за прехвърляне на собствеността на ПФК Берое на „ТЕЦ Марица изток 2” събужда един сериозен въпрос – за какво ни беше дългата и мъчителна приватизация, започнала от 97-ма година, като сега държавата изкупува частната собственост? Краткият отговор е – Защото българската държава е изключително лош собственик. Толкова лош, че в рамките на по-малко от 10 години след 89-та фалира два пъти, след което се налага да се приватизират държаните от нея компании, защото тя няма пари.
Покана: Пети семинар на Клуба на икономическите журналисти (27 септември 2011)
21.09.2011
Обучението е насочено към бизнес и икономически журналисти и студенти по журналистика, с интереси в областта на икономиката. То е поредното от серия обучения, които са част от проекта на ИПИ и БМА “Клуб на икономическите журналисти”, финансиран от фондация „Америка за България” и е безплатно.
Покана: „Седем принципа за целесъобразна обществена политика”
16.09.2011
Лорънс Рийд – президент на Фондацията за икономическо образование, гостува в България по покана на Института за пазарна икономика и на Фондация за свободата „Фридрих Науман”.