Приватизация на най-старата социална мрежа в България
Петър Ганев / 01.07.2011
Съпротивлението за всякакви промени очевидно ще е голямо, като синдикалните изпълнения просто са гарантирани. Запазването на статуквото в „Български пощи”, обаче, е непосилна задача – пощите играят ключова роля (например изплащат пенсии), но тази роля е обречена да се свие. Алтернативите се увеличават с всеки изминал ден и докато законодателят може да защити пощите от вливането на чсстни капитали, то той не може да ги защити от развитието на безброй алтернативи.
Най-важният ресурс на Джулиан Саймън
Стоян Панчев / 01.07.2011
Много от нас са чували за това как наближава краят на благоденствието, в което живее днес човечеството. От първите страници на издания със световно реноме, от екрана на повечето телевизии, дори и от научни конференции ни засипват с предупреждения за идващи апокалипсиси. Изключително модерно е да се притесняваме за растящото световно население, за свършващия петрол и за скъпите и недостатъчни хранителни ресурси. Но най-важното, в което ни убеждават е, че трябва да харчим милиарди, за да се справим с тези „проблеми”.
Кои законопроекти, внесени тази седмица в Парламента, трябва да се разглеждат (27 юни -1 юли 2011)
Стоян Панчев / 01.07.2011
Какво влезе в Парламента тази седмица?
Ново в Икономическата библиотека (27 юни – 1 юли 2011)
01.07.2011
Само до 15 септември 2011 - плащате едногодишен абонамент, а ползвате библиотеката 18 месеца!
Какво да се прави с концесията на пистите край Банско?
Красен Станчев / 01.07.2011
Кабинетът е на път да обърка окончателно концесионното законодателство. Това става веднага след като бяха приети промени в закона за концесиите, които изчистиха някои процедури и ускориха процеса на вземане на решения. Най-лошият вариант е промяната на закона в името на „обществения интерес”. От такъв интерес е именно спазването на закона, а не обратното. Обстоятелството, че примерно е подписан лош договор с „Юлен” през 2001 г. не означава, че той може да не се зачита или да бъде променен със задна дата. Ако в закона за концесиите се въведе свободата за предоговаряне в името на обществения интерес, решенията по целесъобразност ще станат неконтролируеми.
Мерките в Гърция
Явор Алексиев / 01.07.2011
Със 155 гласа за и 138 гласа против гръцкият Парламент в сряда одобри пакета от мерки, поставен като условие от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да бъде отпуснат новият спасителен заем за страната. Планът включва съкращаването на публичните разходи с 14,32 млрд. евро до 2015 г., както и събирането на допълнителни 14,09 млрд. евро от данъци за същия период.
Измамниците, които искат по-високи данъци*
Ричард Ран** / 01.07.2011
Бихте ли предпочели да имате 25% от $ 200, които можете да видите или 20% от $ 300, които не можете да видите веднага? Много битки, включително текущите във Вашингтон, се водят между тези, които подобно на добри шахматисти могат да видят последиците от действията си няколко хода напред, и тези, които не могат.
Доклад на Индъстри Уоч: Устойчиво възстановяване или нова криза?
01.07.2011
Макро рискове в Европа и България и перспективи пред основните индустрии през втората половина на 2011 и 2012 г.