Пактът за фискална стабилност напредва към второ четене
Красимир Петкашев / 24.06.2011
Пактът за финансова стабилност на Дянков ускорено напредва за второ четене в пленарна зала. Пътят за това е открит, след като в четвъртък депутатите от бюджетната комисия разгледаха и приеха, също на второ четене, промените в Закона за устройството на държавния бюджет (ЗУДБ), където се въвеждат новите правила (повече за тях виж тук). Законопроектът дефакто е без изменения спрямо гласувания в зала на първо четене, което стана миналата седмица. Липсата на нови предложения за обсъждане беше причина и за краткото му дискутиране в комисията.
Естония – малката страна, която успя*
Ричард Ран** / 24.06.2011
Повечето източноевропейски страни, които бяха под комунистически контрол, проведоха успешен политически и икономически преход и просперират много по-бързо отколкото преди две десетилетия, но нито една от тях не стигна толкова далеч, колкото Естония. Естонците са тясно свързани с финландците, техните езици също са близки. Талин, столицата на Естония, е само на 50 мили от Хелзинки, столицата на Финландия, и много граждани на двете страни пътуват ежедневно до и от работа през Финландския залив с моторни корабчета с т.нар. хидрокрило.
Четвърти семинар на Клуба на икономическите журналисти (21 юни 2011)
24.06.2011
ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА - икономически измерения, устойчивост и адекватност, дебатът и дългосрочната перспектива
Ново в Икономическата библиотека (20-24 юни 2011)
24.06.2011
Нови книги
България - шампион по ръст на разходите за труд в ЕС
Десислава Николова / 24.06.2011
През последните дни НСИ и Евростат оповестиха данни за ръста на разходите за труд на работодателите в България и съответно в целия ЕС за първото тримесечие на 2011. Въпреки леката разлика в оповестените данни от двете статистически институции заради разлики в методологиите, данните показват, че в България ръстът на разходите за труд остава много висок през първото тримесечие на 2011 година.
Фискална консолидация в страните от ОИСР*
Стоян Панчев / 24.06.2011
Наскоро публикуваният доклад на ОИСР за финансите на страните от организацията е фокусиран върху сериозния проблем с растящия държавен дълг. В доклада се отбелязва все по-видният консенсус за нуждата от възстановяване стабилността на държавните финанси, която е един от определящите фактори за икономически растеж. Пътят към това възстановяване минава през въвеждането на изпълними средносрочни планове и стратегии за фискална консолидация.
Кои законопроекти, внесени тази седмица в Парламента, трябва да се разглеждат (20-24 юни 2011)
Стоян Панчев / 24.06.2011
Какво влезе в Парламента тази седмица
Среща-дискусия в Икономическата библиотека – Алекс Токарев за Хайек (22 юни 2011)
24.06.2011
АЛЕКС ТОКАРЕВ ЗА „УРОЦИТЕ НА ХАЙЕК”