"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова / 17.06.2011

По последните официални данни фискалният резерв се е свил до 4,683 млрд. лева към края на април. Наскоро министърът на финансите сподели предварителни данни, че има леко покачване през месец май до малко над 5 млрд. лева. Видно е, че спрямо пика от над 12 млрд. лева през октомври 2008 г. фискалният резерв е намалял с над 60%. Тази низходяща тенденция е трайна от края на 2008 г. насам. Все пак, според бюджета за 2011 г. заложеният фискален резерв към края на 2011 г. трябва да бъде не по-малък от 4,5 млрд. лева, като няма законово изискване през годината резервът да мине под тази граница, стига в края на годината да е на или над нея.

Файтон и автобус: проблемът с регулирането на превозите

Красен Станчев / 17.06.2011
Пътуването с файтон или каруца е различно от това с автобус или друго съвременно средство за придвижване. Когато оста на каруцата се счупи, пасажерите ще се отърват с охлузвания – в най-лошия случай. Когато това се случи с автобус, както разбраха дори и тези, които не са се замисляли върху опасностите на този вид пътуване, изходът може да бъде и летален. Едва ли не първата реакция на медиите бе емоционална и ексхатологична: „държавата се разпада, какви ги върши правителството, защо изобщо се движат такива смъртоносни возила?” Ексхатологията се хареса на правителството и то вече измисли какви нови стандарти и контрол да наложи.

Футболни бюрократи

Петър Ганев / 17.06.2011
През последните седмици футболните фенове силно се вълнуват от решението на БФС да забрани излъчването на чужди мачове през уикенда, за да могат българите да се насладят на родното първенство. Това решение предизвика много шум, а детайлите се оказаха доста объркващи – затова и ще предоставим линкове към всички важни документи. За какво става дума?

Събитията на ИПИ през изминалата седмица: Кен Скуланд в София и Светла Костадинова във Варна

17.06.2011
На 14-15 юни 2011 г. Кен Скуланд гостува в България по покана на Института за пазарна икономика и Фондация за свободата „Фридрих Науман”. На 16 юни 2011 г. изпълнителният директор на Института за пазарна икономика, г-жа Светла Костадинова" изнесе лекция на тема: "Икономическото развитие на България и оценка на условията за бизнес във Варна".

Вратичка в Закона за обществените поръчки ще позволи източване на средства

Зорница Славова / 17.06.2011
В началото на месеца някак незабелязано от медиите и обществено Министерски съвет (МС) одобри редица промени в Закона за обществените поръчки. Като цяло законопроектът урежда някои аспекти на възлагането на обществествените поръчки (ОП) и контрола върху процедурите, когато ОП са финансирани от европейките фондове.

Ще има ли нов модел на финансиране във висшето образование?

Красимир Петкашев / 17.06.2011
Образователният министър Сергей Игнатов трябва да е благодарен на своя колега Симеон Дянков за финансовата подкрепа, която получи от него през седмицата. Става дума за 10 млн. лв., които правителството реши да отпусне на държавните ВУЗ-ове за тяхната „оптимизация и модернизация”.

Защо реформите са толкова трудни политически?*

17.06.2011
Повечето икономисти се обединяват около мнението, че глобалната криза разкри нуждата от реформа на икономиките, особено на тези от периферията на Европа. Проблемът е тези реформи да бъдат направени политически осъществими. Тази статия взима предвид факта, че много правителства се страхуват от изборни загуби, ако приложат непопулярни политики. Но статията също така доказва, че рискът от наказание на избори е най-нисък по време на криза.

Ново филмче: Философия на свободата (на български език)

17.06.2011
Философия на свободата е флаш анимация, която всъщност играе ролята на послеслов на книгата на Кен Скуланд „Приключенията на Джонатан Гълибъл: Една одисея в света на свободния пазар”. Тогава Скуланд пише кратко описание на философията, представена в книгата му. Това описание започва да се разпространява и сега се появява като епилог навсякъде по света, където се издава (на повече от 40 езика).