"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Десислава Николова и Зорница Славова / 10.06.2011

Изминалата седмица беше богата на предизборна щедрост. Вече е почти сигурно, че минималната заплата ще бъде увеличена с 30 лева (12,5%) до 270 лева от първи юли, а в момента се правят разчети във финансовото министерство с колко да се вдигнат пенсиите и кои пенсии да бъдат обхванати от увеличението. Общото между тези две стъпки е, че са очевидно повлияни от предстоящите избори и че пари за тях в бюджета няма. Смешно звучи оправданието на министър-председателя, че еднократните помощи за пенсионерите били предизборен популизъм, но видите ли увеличението на пенсиите (на определени групи пенсионери) с някой и друг процент не е.

Дежурни препоръки към дежурния изоставащ

Красимир Петкашев / 10.06.2011
Почти два месеца след като България изпрати до Европейската комисия последните актуализации на Националната програма за реформи (НПР) и Конвергентната програма (КП), ето че оценката на Комисията вече е факт и тя, оказва се, не е никак приятна. В работния документ, на базата на който Съветът ще направи своите препоръки към страната ни, се съдържат множество критики и чести споменавания на думи като „неустойчивост”, „липса на напредък”, „неефективност”, „бавен напредък в реформите” и т.н. Написаното в доклада на Комисията звучи в преобладаващата си част разумно.

Европейската централна банка и цената за спасяване на еврото

Явор Алексиев / 10.06.2011
През тази седмица „Open Europe” публикува доклад озаглавен „Къща построена върху пясък? ЕЦБ и прикритата цена за спасяване на еврото”. Докладът разглежда противоречивата същност на политиката на Европейската централна банка през последните години и подлага на остра критика някои от решенията на институцията.

Покана за лекция: Икономическото развитие на България и оценка на условията за бизнес във Варна (16 юни 2011)

03.06.2011
ИПИ ви кани на лекция на тема "Икономическото развитие на България и оценка на условията за бизнес във Варна". Лекцията ще се проведе на 16 юни 2011 г. (четвъртък) във Варна.

Върнете парите на хората!

Петър Ганев / 10.06.2011
Тотю и синдикатите обаче не разбират това – те имат своя истина и тя не се влияе от решения на КС. Появи се тезата, че парите няма да се връщат, тъй като са заграбени преди самото решение на КС, което важи занапред, но сега всичко е наред. Отново глупост - това деяние се обявява за противоконституционно, а тази Конституция е в сила повече от 20 години. Тези пари принадлежат на осигурените лица и трябва да им се върнат. В притовен случай ще си имаме работа със съзнателно (ако приемем, че сега е несъзнателно поради некомпетентност) нарушаване на Конституцията. Това е меко казано неприемливо.

БВП за първите три месеца – няколко добри новини

Десислава Николова / 10.06.2011
Тази седмица НСИ оповести предварителни данни за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, които донесоха няколко добри новини. На първо място, статистиката показва значително повишение на ръста на БВП за първото тримесечие спрямо т.нар. експресна оценка, публикувана няколко седмици по-рано. Ревизията при ръста на БВП спрямо година по-рано е с 0,9 процентни пункта до 3,4%, а при тримесечния ръст имаме ревизия от 0,2 пункта до 0,6%.

Как веднага да създадем работни места*

Ричард Ран** / 10.06.2011
Президентът Обама и мнозина от неговата администрация, както и останалите демократи в Конгреса, продължават да недоумяват защо икономиката не създава работните места, които те обещаха със своята "стимулираща програма". Проблемът е, че моделът, по който те определят какво би трябвало да се случи, е грешен и това се знае от десетилетия.

ПОКАНА: на 14 юни 2011 г. Кен Скуланд ще изнесе публична лекция на тема „Свободен пазар – етика и ползи”, а на 15-ти ще представи книгата си “Приключенията на Джонатан Гълибъл: една одисея в света на свободния пазар”

03.06.2011
На 14-ти юни, от 18.00 часа, в х-л Радисън (зала „Александър”), Кен Скуланд ще изнесе публична лекция на тема „Свободен пазар – етика и ползи”. На 15-ти юни, от 18.00 часа, в Икономическата библиотека на ИПИ и БМА, Кен Скуланд ще представи “Приключенията на Джонатан Гълибъл: една одисея в света на свободния пазар”.