"Преглед на стопанската политика" Бюлетин ISSN 1313 - 0544

Автор: Петър Ганев / 03.06.2011

Пактът за финансова стабилност или т. нар. „фискален борд” вече е в Парламента и очевидно ще бъде пробван в пленарна зала още преди разгара на лятото. Както се и очакваше, внесени са нови текстове и в Конституцията, и в Закона за устройство на държавният бюджет – тази формулировка беше най-вероятната, тъй като осигурява максимална сила на новите текстове, без да е нужно да се записват детайли (числа, формули) в Конституцията. Дебатите за фискалния борд в България очевидно предстоят, затова е хубаво отново да се върнем към самата идея, както и към конкретното предложение.

Пенсионни добавки: на всекиму според потребностите

Стоян Панчев / 03.06.2011
Очаквано, покрай наближаващите през есента избори, от представителите на правителството започнаха да валят обещания за финансово стимулиране на определени електорални групи. Стратегически министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се насочи към най-голямата и лесно манипулируемата група – тази на пенсионерите. Той обяви, че за тях предстои еднократно „компенсиране” на доходите от 1 юли.

Бастиа явно е знаел за българските топлофикации

Зорница Славова / 03.06.2011
Безспорно най-скандалната и донякъде забавна новина тази седмица дойде при обсъждането на поскъпването на цената на парното от юли. Председателят на Асоцицията на топлофикационните дружества в България Илия Николаев предложи цената на нощния ток да се повиши, за да може хората да се предпочетат централното отопление. Аргументът е железен: ако искаме топлофикациите да оцелеят, токът трябва незабавно да поскъпне.

Навлиза ли бюджетът в предизборен режим?

Десислава Николова / 03.06.2011
Въпреки оптимистичния бюлетин за изпълнението на бюджета за първите четири месеца на Министерството на финансите, данните всъщност показват влошаване на бюджетната позиция през месец април спрямо година по-рано. Наистина, за периода януари-април тази година имаме реално (т.е. без да се отчита инфлацията) свиване на бюджетния дефицит с около 60% на годишна база до 552 млн. лева или 0,7% от правителствената прогноза за БВП през 2011г. Това, което бюлетинът на министерството обаче пропуска, е, че подобрението се дължи изцяло на предходните месеци, докато през април де факто наблюдаваме влошаване на бюджетната позиция спрямо година по-рано.

За домакинствата кризата продължава

Красимир Петкашев / 03.06.2011
Националният статистически институт (НСИ) продължава да изнася данни, които уви, имат малко общо с виждането на правителството за икономическата ситуация у нас. Не че това притеснява управниците. Всъщност много по-вероятно е да станем свидетели на ново оспорване на данните на института, отколкото да очакваме да признаят реалността. Паралелният свят, в който живеят някои министри от кабинета, а и самият премиер Борисов, се характеризира с друга „реалност”. В нея, както непрекъснато чуваме от тях през последните месеци, кризата отшумява и вече живеем по-добре. Така ли е наистина?

Свободните пазари разцъфват, а спомените от войната избледняват*

Ричард Ран** / 03.06.2011
Това е едно красиво място с трагична история. През 1914 г. наследникът на австро-унгарския трон е убит от сръбски националист, докато премива със своята карета през центъра на града. Това е искрата, която разпалва Първата световна война. Война без цел, която коства милиони човешки животи. Около 80 години по-късно друг сръбски националист на име Ратко Младич ръководи сръбските сили, които не само избиват много от жителите на Сараево, но и се смята, че по негова заповед са убити 8000 мъже и момчета в босненския град Сребреница. Миналата седмица Младич беше заловен в Сърбия и сега се очаква да бъде изправен пред военен съд.